Διεθνή

Ουκρανία: Έντονη φημολογία για παρασκηνιακή δράση Μακρόν, Πούτιν και Σι

Ουκρανία: Έντονη φημολογία για παρασκηνιακή δράση Μακρόν, Πούτιν και Σι

Πηγή Φωτογραφίας: News.cn

Τη Γαλλία επισκέπτεται ο Σι, στη Κίνα θα μεταβεί ο Πούτιν.

Έντονο παρασκήνιο και ταξίδια των ηγετών δείχνουν πως υπάρχει μια κινητικότητα και ενδεχόμενε εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μεταβεί στο Παρίσι, ενώ στο Πεκίνο με διαφορά μερικών εβδομάδων θα πάνε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ήταν όμως μια φράση του Πούτιν στην ομιλία του μετά τις εκλογές που δείχνει να ανοίγει ένα παράθυρο για την Ουκρανία. «Φαίνεται πως η Γαλλία μπορεί να παίξει έναν ρόλο. Δεν έχουν χαθεί όλα ακόμα», είπε, στέλνοντας ίσως μήνυμα στον Εμμανουέλ Μακρόν, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα «Repubblica».`

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος άλλαξε σημαντικά τη στάση του απέναντι στη Ρωσία τον περασμένο μήνα. Πήρε πιο σκληρή στάση απέναντι στο Κρεμλίνο, χωρίς να αποκλείει ακόμη και την αποστολή Δυτικοευρωπαίων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος.

Τα λόγια αυτά προκάλεσαν διαφωνίες με το Βερολίνο και έφεραν το Παρίσι σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα.

Αλλά δεν είναι μόνο η στρατιωτική κλιμάκωση που έχει κατά νου ο Μακρόν. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα το Μέγαρο των Ηλυσίων, αυτό “θα εξαρτηθεί από τη Ρωσία”, από το πώς θα κινηθεί η Ρωσία στην πρώτη γραμμή, πώς θα εξελιχθεί η εαρινή επίθεση και αν θα υπάρξουν νέες προκλήσεις εναντίον του δυτικού συνασπισμού που στηρίζει την Ουκρανία.

Για όλους αυτούς τους κινδύνους, ο Μακρόν θέλει να κινητοποιήσει τους συμμάχους του για να επεκτείνει και να επιταχύνει τη βοήθεια προς το Κίεβο. “Υπάρχουν λιγότερα από 1.500 χιλιόμετρα μεταξύ του Στρασβούργου και του Λβιβ”, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια ότι η Γαλλία δεν θέλει να παραιτηθεί από το να είναι μια ‘δύναμη για την ειρήνη’, όπως επανέλαβε ο Μακρόν στην ίδια ομιλία. “Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο”, επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Αυτό που μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση είναι η αίσθηση της «στρατηγικής ασάφειας» – η οποία προφανώς δεν περιλαμβάνει μόνο τη στρατιωτική επιλογή.

Η απόδειξη είναι ότι και ο Μακρόν άρχισε να μιλά ξανά τη γλώσσα της διπλωματίας. Στο Βερολίνο, με τον Όλαφ Σολτς και τον Ντόναλντ Τουσκ, δεν είπε πλέον ότι η Ρωσία πρέπει να «ηττηθεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Ευρώπη», αλλά ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει» – μια σημαντική διαφοροποίηση.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Ο Μακρόν δήλωσε σε ουκρανική εφημερίδα ότι η Γαλλία θα ζητήσει από τη Ρωσία «ολυμπιακή εκεχειρία». Αν και το περιβάλλον του γάλλου προέδρου προς το παρόν υποβαθμίζει αυτό το χέρι που απλώνεται στη Μόσχα, στα παρασκήνια υπάρχουν εκείνοι που είναι πεπεισμένοι ότι είναι ένα χαρτί που θα μπορούσε να παίξει ο Μακρόν, αν και εφόσον οι συνθήκες ήταν κατάλληλες.

Τον Ιανουάριο ο Μακρόν είχε εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του την πρόθεσή του να συγκαλέσει μια ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία πριν ή μετά την επανεκλογή του Πούτιν.

Η ιδέα τότε φαινόταν να έχει οριστικά μπει στο ράφι, αλλά οι ίδιοι οι συνομιλητές δεν αποκλείουν ότι η μιλιταριστική στροφή του Μακρόν χρησιμεύει για να προετοιμάσει την επιστροφή στη διπλωματική δράση.

Ο Σι Τζινπίνκ θα πραγματοποιήσει στις αρχές Μαΐου την πρώτη μεταπανδημική επίσκεψη στην Ευρώπη, μεταβαίνοντας στο Παρίσι.

Η Κίνα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, οι οποίες διαταράχθηκαν από τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, αλλά και από την “χωρίς όρια εταιρική σχέση” μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Πούτιν.

Η επίσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί εδώ και μήνες, θα παρακολουθείται στενά από την Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί επίσης την Κίνα τον Απρίλιο.

Πηγές δήλωσαν πρόσφατα στον ιστοχώρο Politico ότι η Κίνα προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη να φέρει τη Ρωσία στο τραπέζι των μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Διαφορετικά, το Πεκίνο θα μποϊκοτάρει μια τέτοια συνάντηση- τον Μάιο, ο Πούτιν θα φτάσει πιθανότατα στο Πεκίνο πριν ο πρόεδρος Σι πάει στο Παρίσι.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Σι ήταν ο πρώτος που τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, σε αντίθεση με τους δυτικοευρωπαίους ηγέτες, που καταδίκασαν την παράνομη, προεκλογική διαδικασία.

Ίσως Πούτιν και Σι θέλουν να προσθέσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα προτείνει ο Κινέζος πρόεδρος στους Ευρωπαίους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments