Policy Briefs

Συνομιλία Σούνακ – Μακρόν για Ευρώπη, Ουκρανία και μετανάστευση

Συνομιλία Σούνακ – Μακρόν για Ευρώπη, Ουκρανία και μετανάστευση
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μίλησε σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν  με αφορμή την 120ή επέτειο της Entente Cordiale και την ανταλλαγή στρατευμάτων στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στα Ηλύσια σήμερα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε την παράδοση «ως ένα ισχυρό σύμβολο της διαρκούς φιλίας» μεταξύ των δύο εθνών. Οι δυο ηγέτες μίλησαν για μία σειρά από […]

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μίλησε σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν  με αφορμή την 120ή επέτειο της Entente Cordiale και την ανταλλαγή στρατευμάτων στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στα Ηλύσια σήμερα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε την παράδοση «ως ένα ισχυρό σύμβολο της διαρκούς φιλίας» μεταξύ των δύο εθνών.

Οι δυο ηγέτες μίλησαν για μία σειρά από θέματα όπως η επικείμενη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που φιλοξενεί το Ηνωμένο Βασίλειο και «δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να διοργανώσουν μια επιτυχημένη σύνοδο κορυφής που θα αφορά μια σειρά κοινών ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της Ουκρανίας, της προόδου της συνεργασίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος».

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο κ. Σούνακ και ο κ. Μακρόν «συμφώνησαν για τη σημασία της εντατικοποίησης των προσπαθειών» ώστε η Ρωσία να μην νικήσει στον πόλεμο που ξεκίνησε ο Πούτιν. Το σχέδιο των συμμαχικών χωρών συμπεριλαμβάνει την αύξηση της προμήθειας πυρομαχικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεράμυνας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σούνακ και Μακρόν αντάλλαξαν ενημέρωση για την διέλευση σκαφών στη θάλασσα της Μάγχης ενώ συζήτησαν τη συνεργασία των χωρών τους στην πάταξη του «οργανωμένου μεταναστευτικού εγκλήματος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δυο ηγέτες μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις «όλο και πιο επικίνδυνες και βίαιες τακτικές που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων».

Ο Ρίσι Σούνακ είπε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων για να αποτραπεί η καταστροφική απώλεια ζωών στη θάλασσα».

Τέλος, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Γάζα και τη Μεση Ανατολή επαναλαμβάνοντας τη θέση τους για «άμεση παύση των μαχών και της λήψης μέτρων για την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, μεταξύ άλλων στον Λίβανο”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments