Διεθνή

Λονδίνο: Πωλείται διαμέρισμα εκεί που κάποτε στεγάζονταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Λονδίνο: Πωλείται διαμέρισμα εκεί που κάποτε στεγάζονταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πηγή Φωτογραφίας: buildington.co.uk

Σε αυτόν τον μικρό δρόμο έξω από το Πικαντίλι, τη δεκαετία του 1760 χτίστηκε η νεοκλασική έπαυλη (γεωργιανής αρχιτεκτονικής) της οικογένειας των ευγενών Μπρους, γράφει στους Sunday Times ο Ντέιβιντ Μπάιερς. Εκεί ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Ελγιν, παρουσίασε στους ισχυρούς της εποχής του τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά στον βρετανικό Τύπο ως Ελγίνεια Μάρμαρα. Μάλιστα, πιστεύεται ότι τα γλυπτά προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ακόμη και του Ναπολέοντα.

Η ιστορία της Ολντ Παρκ Λέιν συμπυκνώνει τις ιστορίες για τα χόμπι, τις σχέσεις, τον πλούτο και την αγοραστική δύναμη της αγγλικής αριστοκρατίας σχεδόν όσο καμία άλλη διεύθυνση στο Λονδίνο, αφού εκεί ακριβώς, στο νούμερο 149, βρισκόταν η έπαυλη όπου ο λόρδος Ελγιν στέγασε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία είχε αρπάξει από την Ακρόπολη. Αργότερα, εκείνο το αρχοντικό θα γινόταν βικτοριανό βασιλικό παλάτι και στη συνέχεια, πιο πρόσφατα, η έδρα της Rolls-Royce στο Μέιφερ. Σε αυτόν τον μικρό δρόμο έξω από το Πικαντίλι, τη δεκαετία του 1760 χτίστηκε η νεοκλασική έπαυλη (γεωργιανής αρχιτεκτονικής) της οικογένειας των ευγενών Μπρους, γράφει στους Sunday Times ο Ντέιβιντ Μπάιερς. Εκεί ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Ελγιν, παρουσίασε στους ισχυρούς της εποχής του τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά στον βρετανικό Τύπο ως Ελγίνεια Μάρμαρα. Μάλιστα, πιστεύεται ότι τα γλυπτά προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ακόμη και του Ναπολέοντα.

Στη συνέχεια, το 1816, ο Μπρους τα μετέφερε στο Βρετανικό Μουσείο. Τον επόμενο αιώνα η έπαυλη χρησίμευσε ως παλάτι για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, στεγάζοντας αρχικά τον πρίγκιπα Γουίλιαμ Φρέντερικ, δούκα του Γκλόστερ και του Εδιμβούργου, και στη συνέχεια τον πρίγκιπα Τζορτζ, δούκα του Κέιμπριτζ, εξάδελφο της βασίλισσας Βικτωρίας, ο οποίος έμενε εκεί τακτικά. Το 1904, μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Τζορτζ, το γεωργιανό κτίριο κατεδαφίστηκε και στη θέση του στο νούμερο 149 της Ολντ Παρκ Λέιν ανεγέρθηκε μεγάλο αρ νουβό κτίριο πολυτελών κατοικιών που σχεδιάστηκε από τον Τόμας Εντουαρντ Κόλκατ, τον αρχιτέκτονα του «Savoy Hotel». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Η ιδέα για αυτές τις νέες κατοικίες, σημειώνει ο Μπάιερς στους Sunday Times, ήταν να αντικατοπτρίζουν τα γούστα των ευκατάστατων της βικτωριανής εποχής, που μετακινούνταν τακτικά και όταν επισκέπτονταν την πόλη προτιμούσαν να ζουν σε αρχοντικά του Λονδίνου παρά σε τεράστια κτίρια. Τα διαμερίσματα ήταν ψηλοτάβανα, με ανακτορικούς εσωτερικούς χώρους, εμπνευσμένα από εκείνα του Παρισιού. Μεταξύ 1906 και 1971 το κτίριο της Ολντ Παρκ Λέιν 149 ήταν η έδρα της εταιρείας πολυτελών αυτοκινήτων Rolls-Royce στο Μέιφερ. Ο εκθεσιακός χώρος βρισκόταν στο ισόγειο, ενώ τα διαμερίσματα από πάνω χρησιμοποιούνταν ως χώροι ψυχαγωγίας και κατοικίες των διευθυντών της εταιρείας. Και δίπλα, στο 150, το 1971 άνοιξε το πρώτο Hard Rock Cafe. Τώρα, ένα από τα τέσσερα διαμερίσματα αυτού του κτιρίου έχει ανακαινιστεί ριζικά, έχοντας κατά νου τους σημερινούς υπερπλούσιους. Ενα οροφοδιαμέρισμα του τέταρτου ορόφου βγήκε στην αγορά έναντι 26,25 εκατ. λιρών (30,59 εκατ. ευρώ), με την ανακαίνιση να έχει χρηματοδοτηθεί από την Dar Global, μια κατασκευαστική εταιρεία που ανήκει στον σαουδάραβα σεΐχη και μεγιστάνα ακινήτων Γιουσέφ αλ Σέλας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Katya Zenkovich (@katyaz)

Το master bedroom του πολυτελούς διαμερίσματος, μετά την ανακαίνιση από την εταιρεία Dar Global Αυτή η ανακαίνιση διαμερίσματος είναι η πρώτη της Dar Global στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οποία χρηματοδοτεί ως κοινοπραξία με τους επενδυτές μετοχών Fairway Capital. Με τέσσερα υπνοδωμάτια και εκπληκτική θέα στο Γκριν Παρκ, διαθέτει έναν μεγάλο κρυστάλλινο πολυέλαιο, αυθεντικά μαρμάρινα τζάκια, τοίχους με επένδυση και επιστύλια στις πόρτες. Η χρηματοδοτούμενη από τη Σαουδική Αραβία ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο ακινήτων Leconfield, ο οποίος ανακαίνισε και την έπαυλη της Μάργκαρετ Θάτσερ στην Μπελγκράβια μετά τον θάνατό της, το 2013. Το διαμέρισμα επιφάνειας 485,646 τ.μ. έχει χρέωση κοινοχρήστων υπηρεσιών 70.000 λίρες (81.587 ευρώ), ποσό εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει καν πισίνα ή γυμναστήριο. Ο Μάρκους Ο’Μπράιεν, εκ μέρους του Sotheby’s, αιτιολογεί το ποσόν λέγοντας στους Sunday Times ότι στη συγκεκριμένη διεύθυνση υπάρχουν μόνο τέσσερα διαμερίσματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα κοινόχρηστα έξοδα πρέπει να κατανεμηθούν σε λιγότερους ενοίκους. Προσθέτει ότι το διαμέρισμα θα περιέλθει, πιθανότατα, σε ξένο αγοραστή.

Η ανάλυση για τις πωλήσεις των πιο ακριβών ακινήτων στο Λονδίνο το 2023, που πραγματοποιήθηκε για τους Times από την Beauchamp Estates, αποκάλυψε μια απότομη αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών αξίας 15 εκατ. λιρών (17,5 εκατ. ευρώ) ή περισσότερο, με 54 σπίτια συνολικής αξίας 1,3 δισ. λιρών (1,51 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με 49 πωλήσεις αξίας 1,05 δισ. λιρών (1,22 ευρώ) το προηγούμενο έτος. Ο Ο’Μπράιεν προσθέτει ότι το 2023 πουλήθηκαν σπίτια αξίας περίπου 530 εκατ. λιρών (617,42 εκατ. ευρώ) στο Μέιφερ και επτά στα δέκα από αυτά που πωλήθηκαν για πάνω από 10 εκατ. λίρες (11,65 εκατ. ευρώ) ήταν μεγάλα οροφοδιαμερίσματα, όπως εκείνα στο νούμερο 149 της Ολντ Παρκ Λέιν. Ο Ο’Μπράιεν σημειώνει ότι το προφίλ των σημερινών υπερπλούσιων αγοραστών και πωλητών είναι νεαρά άτομα από το εξωτερικό, καθώς οι βασιλικές οικογένειες της Μέσης Ανατολής μεταφέρουν τον πλούτο τους στις νεότερες γενιές τους, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας των ΗΠΑ κερδίζουν χρήματα όσο είναι ακόμα νέοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments