Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Η επιστροφή στις “γκρίζες ζώνες” και το πρώτο κρίσιμο τεστ

Ελληνοτουρκικά: Η επιστροφή στις “γκρίζες ζώνες” και το πρώτο κρίσιμο τεστ

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αναλλοίωτη η αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας.

Τη λεπτή ισορροπία της διατήρησης του ήπιου κλίματος ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα αλλά και της συνέχισης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας παρά τις «ενστάσεις» και απειλές της Τουρκίας, αναζητεί η Αθήνα, μετά την εμπλοκή που υπήρξε με την αντίδραση της Τουρκίας στην αναγγελία ίδρυσης Θαλάσσιου Πάρκου στο Αιγαίο.

Με την απειλητική ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επαναφέροντας μάλιστα και τις διεκδικήσεις των «γκρίζων ζωνών» δεν επιβεβαίωσε απλώς ότι τίποτε δεν άλλαξε στην αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας, παρά τα χαμόγελα και τη σχεδόν μηδενική ένταση στο Αιγαίο, αλλά αποκαλύπτει και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία εκλαμβάνει τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με τη χώρα μας.

Αναφερόμενη και πάλι σε “νησιά, βραχονησίδες και βράχους που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με διεθνή συμφωνία” και σε “γεωγραφικούς σχηματισμούς αδιευκρίνιστης κυριαρχίας” του Αιγαίου, η τουρκική πλευρά έθεσε σε δοκιμασία τη διαδικασία επίλυσης, βάζοντας εμπόδια στη συνάντηση των δύο ηγετών, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν, στην Άγκυρα στα μέσα Μαΐου.

Βέβαια, η Ελλάδα θα επιθυμούσε η συνάντηση των δύο ανδρών να διεξαχθεί χωρίς αναταράξεις, να επιβεβαιωθεί η μέχρι τώρα πρόοδος και η εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και να μεταφερθεί το μήνυμα ότι δεν θα συνεχιστεί η ένταση. Κι αυτό γιατί κανείς δεν φαίνεται να θέλει να ξεκινήσει συζήτηση για τον πυρήνα της διαφοράς, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Ούτε μπορεί να συνδυαστεί το θέμα με τη “γκρίζα ζώνη” για να μπει αναγκαστικά στην ημερήσια διάταξη.

Η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι η θέση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και επαναλαμβάνει ότι δεν τρέφει αυταπάτες ότι τα θέματα αυτά μπορούν να επιλυθούν επειδή η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών έχει βελτιωθεί.

Ωστόσο, η Άγκυρα χρησιμοποιεί το θαλάσσιο πάρκο ως ευκαιρία για να επιβάλει το ειδικό καθεστώς της στο Αιγαίο. Εκτός του ότι απαιτεί από την Ελλάδα να παραιτηθεί από την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, προτείνει απλόχερα να υπάρξει μια μορφή συνεργασίας και συνδιαχείρισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στο Αιγαίο, ακόμη και αν αυτό γίνεται στη μέση του Αιγαίου ή σε μια βραχονησίδα στις Κυκλάδες.

Από τις 7 Δεκεμβρίου όταν υπογράφτηκε η Διακήρυξη των Αθηνών είχε επισημανθεί ο κίνδυνος της διαφορετικής ερμηνείας ενός κειμένου μη δεσμευτικού μεν, αλλά που η Τουρκία θα θεωρεί ότι για να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα θα πρέπει να απέχει η Ελλάδα από την άσκηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, εάν δεν έχει τη συναίνεση της Τουρκίας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος, στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης Our Oceans, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Βέβαια, ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων αυτών πάρκων δεν έχει γίνει ακόμη και ότι η οριοθέτηση θα γίνει μέχρι το τέλος του 2024.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια για την Αθήνα να υποχωρήσει, καθώς θα έστελνε το λάθος μήνυμα ότι θα υποκύψει στις τουρκικές απειλές και τους εκβιασμούς και θα αποδεχθεί τον αυθαίρετο συσχετισμό μεταξύ της διατήρησης των “ήρεμων νερών” του Αιγαίου από την Τουρκία και της μη άσκησης της κυριαρχίας της Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments