Nέα της αγοράς

Citi: Τιμωρήθηκε με πρόστιμο 62 εκατ. λιρών μετά από «γκάφα» $444 δισ.

Citi: Τιμωρήθηκε με πρόστιμο 62 εκατ. λιρών μετά από «γκάφα» $444 δισ.

Πηγή Φωτογραφίας: JIM DYSON

Το σφάλμα προκάλεσε ένα πεντάλεπτο ξεπούλημα του δείκτη OMX Stockholm 30 και τελικά προκάλεσε χάος στα χρηματιστήρια από το Παρίσι έως τη Βαρσοβία

Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλαν πρόστιμο πρόστιμο 61,6 εκατομμυρίων λιρών (79 εκατομμυρίων δολαρίων) στη Citigroup για παραλείψεις μετά τη διαπραγμάτευση ενός υπαλλήλου στο Λονδίνο, η οποία προκάλεσε μια αστραπιαία κατάρρευση των ευρωπαϊκών μετοχών το 2022.

Τα συστήματα του γίγαντα της Wall Street ήταν ανεπαρκώς σχεδιασμένα και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο ήταν «αναποτελεσματική», επιτρέποντας την πραγματοποίηση της λανθασμένης συναλλαγής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς. Η Citigroup δεν αμφισβήτησε τα ευρήματα της ρυθμιστικής αρχής και συμφώνησε να προχωρήσει σε διακανονισμό.

Ο έμπορος σκόπευε να πουλήσει ένα πακέτο μετοχών αξίας 58 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά έκανε ένα λάθος κατά την εισαγωγή της εντολής που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αντ’ αυτού ένα πακέτο αξίας 444 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την FCA.

Οι έλεγχοι της Citigroup εμπόδισαν ένα μέρος της συναλλαγής να πραγματοποιηθεί, αλλά όχι ολόκληρη. Μετοχές αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκαν σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προτού ο έμπορος ακυρώσει την εντολή, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ορισμένοι πρωτογενείς έλεγχοι απουσίαζαν ή ήταν ελλιπείς», ανέφερε η FCA στην ανακοίνωσή της. «Συγκεκριμένα, δεν υπήρχε σκληρό μπλοκάρισμα που θα είχε απορρίψει αυτό το μεγάλο λανθασμένο πακέτο μετοχών στο σύνολό του και θα απέτρεπε να φτάσει οποιοδήποτε από αυτά στην αγορά».

Η γκάφα προκάλεσε ένα πεντάλεπτο ξεπούλημα του δείκτη OMX Stockholm 30 και τελικά προκάλεσε χάος στα χρηματιστήρια που εκτείνονταν από το Παρίσι έως τη Βαρσοβία, σβήνοντας 300 δισεκατομμύρια ευρώ (326 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα σημείο, ανέφερε τότε το Bloomberg News.

Το 2022, η γκάφα των συναλλαγών θεωρήθηκε πλήγμα για τη διευθύνουσα σύμβουλο Τζέιν Φρέιζερ, η οποία ηγείτο μιας αναθεώρησης πολλών από τις βασικές τεχνολογίες και τα συστήματα της Citigroup προκειμένου να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους της τράπεζας. Το έργο αυτό συνεχίστηκε καθώς η τράπεζα προσπαθεί να ικανοποιήσει ένα ζευγάρι εντολών συναίνεσης που συνήψε με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές το 2020.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλύσουμε αυτό το θέμα που αφορά περισσότερα από δύο χρόνια πριν, το οποίο προέκυψε από ένα μεμονωμένο λάθος που εντοπίστηκε και διορθώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά», ανέφερε η Citigroup σε ανακοίνωσή της. «Λάβαμε αμέσως μέτρα για την ενίσχυση των συστημάτων και των ελέγχων μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στη διασφάλιση της πλήρους κανονιστικής συμμόρφωσης».

Η FCA επέβαλε πρόστιμο 27,77 εκατ. στερλινών στη Citigroup για την γκάφα, ενώ η Εποπτική Ρυθμιστική Αρχή επιβάρυνε την τράπεζα με πρόστιμο 33,88 εκατ. στερλινών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments