Πολιτική

Κικίλιας: Βήμα-βήμα παραδίδουμε το ΑΙΓΙΣ – Τρία καινούργια ελικόπτερα ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα

Κικίλιας: Βήμα-βήμα παραδίδουμε το ΑΙΓΙΣ – Τρία καινούργια ελικόπτερα ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Κικίλιας: Βήμα-βήμα παραδίδουμε το ΑΙΓΙΣ – Τρία καινούργια ελικόπτερα ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα

«Πρόκειται για μία μεγάλη σύμβαση, ίσως από τις μεγαλύτερες τις οποίες υπογράφουν, και έπονται και άλλες»

Σύμβαση προμήθειας τριών ελικοπτέρων μεσαίου τύπου Leonardo AW139, συνολικού κόστους 65,7 εκατομμυρίων ευρώ, υπεγράφη σήμερα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την ανάδοχη ιταλική εταιρεία Leonardo με φορέα υλοποίησης του διεθνούς διαγωνισμού το ΤΑΙΠΕΔ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Η προμήθεια των αεροσκαφών αποτελεί μέρος της υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

«Όπως υποσχεθήκαμε παραδίδουμε το ΑΙΓΙΣ βήμα-βήμα στην Πολιτική Προστασία, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι ο διεθνής διαγωνισμός που διενεργήθηκε, ολοκληρώθηκε και υπογράφεται σήμερα, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτήν την προσπάθεια.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, άλλα τρία ελικόπτερα μεσαίου τύπου ανήκουν από σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα. «Θα τα έχουμε πριν την αντιπυρική περίοδο του 2026», ανέφερε και πρόσθεσε: «Νομίζω είναι μία πολύ μεγάλη προίκα για την Πολιτική Προστασία μιας που το ΑΙΓΙΣ είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα Πολιτικής Προστασίας που τρέχουν αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη. Για μία ακόμη φορά, να παρακαλέσω όλους, θα έχουμε μία δύσκολη αντιπυρική περίοδον να συναισθανθούμε την ευθύνη και να βοηθήσουμε στο μέτρο που ο καθένας μπορεί».

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι η προσπάθεια που γίνεται στο υπουργείο είναι πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική στα επίπεδα της πρόληψης, στα επίπεδα του δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος, στα επίπεδα της αντιμετώπισης.

«Φέτος η ελληνική προεδρία της κυβέρνησης και ο κύριος πρωθυπουργός μάς έδωσαν το δικαίωμα να γίνουν ακόμη περισσότερες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, στους εποχικούς και στους δασοκομάντος. Έχουμε αξιωματικούς που είναι στις ακαδημίες μας, της Πολιτικής Προστασίας, που υπηρετούν και θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους και θα γίνουν μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος. Απέναντι σε αυτήν τη νέα γενιά των ανθρώπων που θα υπηρετήσουν την πατρίδα είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία να μπορεί να προμηθεύσει τα κατάλληλα μέσα. Γνωρίζετε τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι υπερδεκαετή και με πάρα πολλά προβλήματα. Για ακόμα μια φορά θέλω να δηλώσω τη δέσμευση που είχαμε ότι θα τρέξουν τάχιστα, με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα και θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και στους κινδύνους», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η κλιματική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι προετοιμαζόμαστε για μία πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο και ζήτησε απ’ όλους «να ενωθούν, να στηρίξουν και να βοηθήσουν αυτήν την πολύ σημαντική προσπάθεια».

Στη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλός του, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η συμμετοχή σχετίζεται με την εθνική συμβολή και την προσπάθεια «που η χώρα καταβάλει για να αναβαθμίσει τις υποδομές και τον εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας, σεβόμενοι την αγωνία, τον μόχθο και τον επαγγελματισμό των Σωμάτων, τα οποία εμπλέκονται για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, της ζωής και της ιδιοκτησίας των πολιτών».

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι «πρόκειται για μία μεγάλη σύμβαση, ίσως από τις μεγαλύτερες τις οποίες υπογράφουν, και έπονται και άλλες». «Χαίρομαι που η διεθνής αγορά ανταπεξήλθε σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό που για πρώτη φορά πραγματοποιεί η χώρα σε τέτοιο επίπεδο και είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη περίοδο θα συμμετέχει ξανά η αγορά στον, επίσης, μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια των μεσαίων ελικοπτέρων, τα οποία έχετε ήδη υπογράψει και είμαστε στη διαγωνιστική διαδικασία ύψους, 155 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα, θεωρώ ότι είμαστε σε μια φάση που πρέπει να πούμε προς τους πάντες ότι το ΤΑΙΠΕΔ, παρότι δεν ήταν στο DNA του να συμμετέχει σε τέτοιου τύπου διαδικασίες, ήρθε η προεδρία της κυβέρνησης, ο Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Επικρατείας, ο Θανάσης Κοντογιώρης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την έγκλησή του και δημιούργησαν εντός του ΤΑΙΠΕΔ τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, που επί της ουσίας αλλάζει την ιστορία στον δημόσιο τομέα. Πρώτη φορά η χώρα έχει αποκτήσει έναν μηχανισμό, ο οποίος υλοποιεί μεγάλες συμβάσεις, συμβάσεις που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε χρόνο ασύλληπτο για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα δεδομένα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθότι το πλαίσιο για τις δημόσιες προμήθειες είναι εντός της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλές στρεβλώσεις και με πολλές γραφειοκρατίες, αλλά εντός αυτής κινούμεθα, προκειμένου να το φέρουμε εις πέρας», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι έχει δεσμευθεί να φέρουν εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο που τους έχει ανατεθεί και εμπιστευτεί.

«Η δική σας συμβολή δίνει τον τόνο ότι δεν έχουμε μέρα να χάσουμε και αυτό βοηθάει πάρα πολύ στην υλοποίηση του προγράμματος. Και αυτό που μπορώ να πάω ως πρωτοβουλία, να δεσμευτώ για τα δικά μου τα στελέχη, είναι ότι θα συνεχίσουν να παράγουν την ίδια ποιοτική δουλειά και θέλω να τους ευχαριστήσω δημοσίως και θα φέρουν τα ίδια αποτελέσματα. Να μας εμπιστευτείτε και για μας αποτελείτε τη διαφήμιση πώς μπορούμε να συμβάλουμε στις δημόσιες συμβάσεις», κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτης Κριμιζής, υπογράμμισε ότι η εν λόγω σύμβαση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς τα ελικόπτερα θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον εναέριο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας ΑΙΓΙΣ. «Είναι αδιαμφισβήτητη η αξία της τεχνολογικής ανάπτυξης, όταν βεβαίως έχει σαφείς εφαρμογές στην καθημερινότητα των πολιτών. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η πολιτεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στοχεύουν όχι μόνο στην αντιμετώπιση, αλλά και στην πρόληψη εκτάκτων καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα μας. Τα ελικόπτερα αποτελούν σωτήρια εργαλεία για τον άνθρωπο και είναι μέσα που εξελίσσονται σε επίπεδο κατασκευής, ώστε να εξυπηρετούν συγκεκριμένες λειτουργίες και ανάγκες ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Σε μια χρονική περίοδο που, δυστυχώς, βιώνουμε ήδη τις νοσηρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρατηρώντας την όξυνση των καταστροφικών φαινομένων, όπως είναι οι πυρκαγιές, είναι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη και να οχυρωθεί η χώρα μας επαρκώς ενάντια σε αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους. Είναι εξίσου σημαντικό να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό που μάχεται για την εξουδετέρωση αυτών των απειλών, όπως είναι το Πυροσβεστικό μας Σώμα, με τις κατάλληλες υποδομές, με εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, αλλά και με την κατάλληλη εκπαίδευση, που θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κριμιζής, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει προμηθευτεί και σύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης μέσω δορυφορικών υπηρεσιών του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, τα οποία επιτρέπουν την παρακολούθηση των πυρκαγιών και άλλων φυσικών φαινομένων, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments