Κόσμος

Γαλλία: Ο Μακρόν προτείνει τον Σεζουρνέ για Επίτροπο μετά την παραίτηση Μπρετόν

Γαλλία: Ο Μακρόν προτείνει τον Σεζουρνέ για Επίτροπο μετά την παραίτηση Μπρετόν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, liberal.gr

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στέφαν Σεζουρνέ είναι ο νέος Επίτροπος τον οποίο προτείνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ως αντικαταστάτη του Τιερί Μπρετόν, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στέφαν Σεζουρνέ είναι ο νέος Επίτροπος τον οποίο προτείνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ως αντικαταστάτη του Τιερί Μπρετόν, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Σεζουρνέ ασκεί προς το παρόν τα καθήκοντά του υπουργού Εξωτερικών και θα αντικατασταθεί μόλις συγκροτηθεί η νέα γαλλική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, κατά πάσα πιθανότητα εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ, ο νέος Επίτροπος της Γαλλίας θα επικεντρωθεί στα ζητήματα της βιομηχανικής κυριαρχίας της Ευρώπης της τεχνολογικής της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Ο Σεζουρνέ υπήρξε επίσης πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων.

Η παραίτηση Μπρετόν

Σημειώνεται ότι με ανάρτησή του στο X, ο Γάλλος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, υπέβαλε την παραίτησή του, δημοσιεύοντας φωτογραφία της επιστολής του προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους συναδέλφους μου στο Σώμα, στις υπηρεσίες της Επιτροπής, στους ευρωβουλευτές, στα κράτη μέλη και στην ομάδα μου. Μαζί, εργαστήκαμε ακούραστα για να προωθήσουμε μία φιλόδοξη ατζέντα θεματολόγιο της ΕΕ. Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετώ το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».

Ο Μπρετόν στην επιστολή ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της χώρας για την Κομισιόν «για προσωπικούς λόγους» δίνοντας ως αντάλλαγμα ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

Παράλληλα, σε ξεχωριστή ανάρτηση, δημοσίευσε μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ένας άδειος πίνακας, γράφοντας: «Το επίσημο πορτραίτο μου για την επόμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Κάλυψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διπλωματικών σχέσεων και θεμάτων διεθνούς ασφάλειας. Παρακολούθηση κρίσεων, πολέμων, διεθνών οργανισμών και στρατηγικών εξελίξεων με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και την αναλυτική προσέγγιση. Δημοσιογράφος με 20ετή εμπειρία στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ. Απόφοιτος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική. Έχει καλύψει σημαντικά διεθνή γεγονότα, συνόδους κορυφής, εκλογικές αναμετρήσεις και περιφερειακές κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή αναλύσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ενέργειας και διεθνούς διπλωματίας, συνεργαζόμενος με ενημερωτικούς οργανισμούς και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.