Πολιτική

Σκοπιανό: Συζητά και το «Upper Macedonia» η Ελλάδα

Σκοπιανό: Συζητά και το «Upper Macedonia» η Ελλάδα
Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, μετά τη συνάντηση Νίμιτς, Κοτζιά, Ντιμιτρόφ.

Με τις διαφωνίες για το Σκοπιανό να παραμένουν ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά έκανε βήμα πίσω. Από την ενιαία λύση και το αμετάφραστο όνομα, η Ελλάδα έκανε πίσω στην αναγραφή του νέου ονόματος των Σκοπίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 49 που είναι πιο σημαντικό για την γείτονα χώρα. Ωστόσο, τα Σκόπια δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια.

Πλέον, οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά το Πάσχα, όπου θα υπάρχουν νέες συναντήσεις Τσίπρα-Ζάεφ, αλλά και Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

Νίμιτς για ΠΓΔΜ: Μεγάλη βελτίωση 

Επτά ώρες διήρκεσε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στη Βιέννη. Ολες οι πλευρές δηλώνουν ότι έγιναν βήματα αλλά δεν παραγνωρίζουν τις δυσκολίες στη λύση του σκοπιανού.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά και είμαστε αισιόδοξοι» δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς από τη Βιέννη αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό έκανε λόγο για «μεγάλη βελτίωση» στις συνομιλίες αλλά και για «δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Στη δήλωσή του ο κ. Νίμιτς ανέφερε:

«Εργαζόμαστε όλη τη μέρα πολύ εποικοδομητικά. Και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος. Παράλληλα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρώ, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο.

Ο κ. Νίμιτς δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

Κοτζιάς: Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα

Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι στην επόμενη συνάντησή μας να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα». 

Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Εχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους, ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Εχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Ελληνική διπλωματική πηγή, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους είπε ότι σήμερα «έγιναν βήματα μπροστά» και πως «είμαστε πιο κοντά στη λύση».

Όπως τόνισε αυτό μένει να αποδειχθεί από την προετοιμασία τις επόμενες ημέρες μέχρι την επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα.

Μάλιστα, η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι εφόσον υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στην συνάντηση των δύο υπουργών. πιθανότατα να δρομολογηθεί και συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Η ίδια πηγή σημείωνε ότι το σημαντικότερο δεν είναι να βρεθεί το όνομα αλλά να είναι erga omnes και να περνά και στο Σύνταγμα των Σκοπίων. «Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης» τόνιζε, προσθέτοντας ότι στα υπόλοιπα θέματα σημειώθηκαν συμφωνίες αλλά και διαφωνίες απόψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκοπιανό: Όλο το χρονικό από το 1991 έως σήμερα

Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα»

ΝΔ για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση αποτυγχάνει και αναζητά συνενόχους

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον Νίμιτς με πολλά αλλά (vid)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments