Διεθνή

Vor V Zakone: Ο βίος και η πολιτεία του “Λίπους”, του κακοποιού που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη

Vor V Zakone: Ο βίος και η πολιτεία του “Λίπους”, του κακοποιού που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη
"Το λίπος" δεν περιοριζόταν ποτέ στα λίγα. Ακόμα και εντός των φυλακών είχε καταφέρει να είναι αρχηγός. Να έχει σωματοφύλακες, προσωπικό μάγειρα, δοκιμαστή... φαγητών και air condition. Κάποτε ο Μπάρακ Ομπάμα τον είχε χαρακτηρίσει ως τον νούμερο ένα κακοποιό παγκοσμίως. Και εκείνος έκανε τα πάντα για να τον δικαιώσει.

Γνωστός με το ψευδώνυμο «το Λίπος», ο 57χρονος Λάσα Σουσανασβίλι (σ.σ. χρησιμοποιούσε επίσης τα ονόματα Λάσα Τόλστι και Λάσα Ρουστάβσκι) είχε στήσει το αρχηγείο της συμμορίας του στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από εκεί διεύθυνε δράσεις της γεωργιανής μαφίας – διαρρήξεις και κλοπές- σε οικίες και διαμερίσματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία.

Γνωρίζοντας την επικινδυνότητα του Λάσα Σουσανασβίλι και των μελών της γεωργιανής μαφίας, περισσότεροι από 100 αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης χρησιμοποιήθηκαν στη διήμερη επιχείρηση για τη σύλληψη του ίδιου και ακόμα 13 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των υπαρχηγών του – Γεωργιανοί ηλικίας 56 και 49 ετών.

Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας 16 Απριλίου υπήρξε και ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των υπαρχηγών του «Λίπους» και αστυνομικών, κατά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε διαμέρισμα επί της οδού Βουλγαροκτόνου και Ζαΐμη στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο διαμέρισμα βρίσκονταν και ο οδηγός – σωματοφύλακας του 57χρονου που εμβόλισε ένα περιπολικό όχημα στην προσπάθεια του να διαφύγει.

Ο άνθρωπος που ο Μπάρακ Ομπάμα αποκάλεσε "νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο"

Ο 57χρονος Γεωργιανός μαφιόζος, γνωστός και με το ψευδώνυμο «το Λίπος», είχε συλληφθεί στις αρχές του 2012 σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, όπου διέμενε με ψεύτικα στοιχεία. Σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, που είχαν εκδοθεί από Ισπανία και Γεωργία, σύμφωνα με τα οποία διηύθυνε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος κ.ά. εγκληματικές ενέργειες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όμως, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, αποφυλακίστηκε με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Χαρακτηριστικό της δράσης του «Λίπους» είναι πως τα δικαστικά έγγραφα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης ανέφεραν ότι «κατέχει διευθυντική θέση στην οργάνωση, έχοντας τον βαθμό του “κλέφτη του νόμου”» (μτφ. Vor V Zakone). Στα ίδια έγγραφα υπήρχε η εκτίμηση ότι ο Λάσα Σουσανασβίλι θα μπορούσε να είναι αρχηγός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, την άνοιξη του άνοιξη του 2012 οι ελληνικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοση του σε Ισπανία και Γεωργία αντίστοιχα, παρότι οι ισπανικές Αρχές είχαν συντάξει δικογραφία 19.000 σελίδων για τη δράση του.

Λίγες ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος, ο ανακριτής Θεσσαλονίκης, με διαδικασία εξπρές, εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης, καθώς θεωρήθηκε ότι διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση από τη Βόρεια Ελλάδα, επομένως έπρεπε να οδηγηθεί στην τοπική Εισαγγελία. Άμεσα οι δικηγόροι του Λάσα Σουσανασβίλι υπέβαλαν στους δικαστές μηνύσεις για παραβίαση των δικαιωμάτων του, ενώ ο ίδιος προσέφυγε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα υγείας (κακοήθη υπέρταση και καρδιοπάθεια, αγγειακή εγκεφαλοπάθεια κ.α.).

Αν και έχει τον ανώτατο «τίτλος τιμής» των ηγετικών στελεχών της ρωσόφωνης μαφίας, αυτόν του «Vor V Zakone», ο Lasha Shushanashvili δηλώνει «θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας» του πρώην προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Μάλιστα, μέσω των συνηγόρων του, είχε στείλει εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο».

«Κατέχει διοικητική θέση στην οργάνωση, με τον βαθμό του “κλέφτη του νόμου”. Θα μπορούσε να είναι ο αρχηγός σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς μετά τη σύλληψη του Ζακάρ Καλάσοφ (σ.σ. και τη δολοφονία του 75χρονου Ασλάν Οσογιάν) ήταν υποψήφιος για τη θέση της ηγεσίας στην ιεραρχία των “κλεφτών του νόμου”», είχε πει γι’ αυτόν ο Ομπάμα. «Είμαι νόμιμος και σοβαρός επιχειρηματίας, και όχι κωμικοτραγικός μαφιόζος, δήθεν αρχηγός ανύπαρκτης εγκληματικής οργάνωσης», είχε πει ο Λ.Σ. κατά τη δίκη του, τον Ιούλιο του 2013.

Η ζωή του «Λίπους» στις φυλακές

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του στις φυλακές Διαβατών χαρακτηρίστηκε ως «αρχηγός» του σωφρονιστικού καταστήματος. Κατά τον προαυλισμό του συνοδεύονταν από τουλάχιστον πέντε ακόμη κρατούμενους, πιστούς στον 57χρονο σήμερα «Vor V Zakone», καθώς αποτελούσε υπ’ αριθμόν ένα στόχο για αντίπαλες μαφιόζικες οργανώσεις. Ο θρύλος θέλει το «Λίπος» εκτός από air condition –πού μπήκε με δικά του έξοδα και λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε- στο κελί του, να έχει και «προσωπικό μάγειρα».

Ο ίδιος θρύλος των φυλακών θέλει να υπήρχε και δοκιμαστής, καθώς φοβόταν τυχόν δηλητηρίαση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είμαι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος": Η ιστορία του πιο διαβόητου serial killer των ΗΠΑ (pics)

"Ένας άντρας μπορεί να ξεχάσει που πάρκαρε, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ το στοματικό σεξ"

Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του πρώην υπουργού Άμυνας της Τουρκίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments