Πολιτισμός

H Άρτεμις Ποταμιάνου στο www.pagenews.gr

H Άρτεμις Ποταμιάνου στο www.pagenews.gr
H Άρτεμις Ποταμιάνου μιλά αποκλειστικά στο www.pagenews.gr και την Έπη Τρίμη και μεταξύ άλλων ανέφερε «το Platforms Project 2018 είναι εικαστική́ δράση όπως αυτή́ παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών»!

Η Άρτεμις Ποταμιάνου όπως είδαμε στην προσωπική της σελίδα απ’ όπου αντλήσαμε ένα mini βιογραφικό, είναι εικαστικός και curator.

Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (BA) και στο Staffordshire University (MA).

Έχει πραγματοποιήσει ως εικαστικός 18 ατομικές εκθέσεις ανάμεσα τους στη Real Gallery (Νέα Υόρκη), στο Borough Museum & Art Gallery (Newcastle), στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο MAC (Midlands Art Center του Μπέρμινγκχαμ), στο Hellenic Centre ( Λονδίνο), Fizz Gallery (Αθήνα), Tint Gallery (Θεσσαλονίκη), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης κα.

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη 

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πάνω από 95 ομαδικές εκθέσεις ανάμεσα τους στη 1η Biennale της Θεσσαλονίκης, στη BIDA – Biennale της Ισπανίας ( Ελληνική Εκπροσώπηση), 3η Μπιενάλε της Αθήνας, στη Biennale Internazionale Dell’ Arte Contemporanea (Φλωρεντία), στο Vista Mare Foundation (Ιταλία), στο International Young Art 2002: Sotheby’s Amsterdam, Sotheby’s Tel Aviv, Sotheby’s Moscow, στη Change & Partner Contemporary Art, (Ρώμη), στη Colesman Project Space (Λονδίνο), στο «Greek Sale»- Bonhams, (Λονδίνο), στη Φωτοσυγκυρία 2005 (Θεσσαλονίκη), στο Open 2012(Βενετία), στο Tensta Kulturhus (Στοκχόλμη), κα.

Έχει επιμεληθεί περισσότερες από 45 εκθέσεις σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών της διεθνούς σκηνής, που χρησιμοποιούν εκτενώς στο έργο τους στοιχεία του λόγου, της γλώσσας και πολιτικής σκέψης ανάμεσα τους, του Joseph Kosuth, Joseph Beuys, του Damien Hirst, του Terry Atkinson, του Peter Greenaway, της Candice Brietz, των Guerrilla Girls και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ιδρύματα και εναλλακτικούς χώρους.

Η Ποταμιάνου ήταν επίσης το 2013 και 2014 η επιμελήτρια του Art Athina Contemporaries και είναι η διευθύντρια του Platform Project @ Art Athina.

Έχει επίσης γράψει πολλά κείμενα για καταλόγους εκθέσεων, βιβλία.

Όταν μας έστειλε το Δελτίο Τύπου για να ανακοινώσει το Platforms Project 2018, το βρήκα τόσο ενδιαφέρον που της ζήτησα να είμαστε χορηγοί επικοινωνίας και να μοιραστεί κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το όλο εγχείρημα. 

Το Platforms Project 2018 ξεκινά στις 17 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο και υλοποιείται στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, TK 182 35) και θα είμαστε όλοι εκεί!!!!

Άρτεμη ποια ήταν η αρχική ιδέα του project και πώς αυτή εξελίχθηκε κι εμπλουτίστηκε στο χρόνο έως σήμερα;

Το Platforms Project αρχικά σκοπό είχε να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες συχνά αποφασίζουν να δημιουργήσουν συλλογικότητες και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες. Μέσα στα έξι χρόνια λειτουργίας του, το Platforms Project εξελίχθηκε σε ένα από τα δύο στο κόσμο Ανεξάρτητα Art Fair για πλατφόρμες-ομάδες. Παράλληλα με την παρουσίαση της έκθεσης του Platforms Project, πραγματοποιούνται σειρά ημερίδων, παρουσιάσεων, περφόρμανς και workshops που σκοπό έχουν να ενημερώσουν τόσο το φιλότεχνο κοινό όσο και να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των καλλιτεχνικών ομάδων. 

Πέρα από την έκθεση του Μαΐου το Platforms Project δημιουργεί άλλες δράσεις και ποιες παράλληλες δράσεις θα παρουσιάσετε φέτος;

Toν Ιούνιο του 2016 και τον Αύγουστο του 2017 δημιουργήθηκαν σειρά workshops σε συνεργασία με πλατφόρμες από το εξωτερικό και φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα . Όπως θα δείτε στο πρόγραμμα των παράλληλων προγραμμάτων, φέτος δημιουργήθηκαν 4 συνεργασίες-εκθέσεις – δύο ομαδικές εκθέσεις: Sublime και Repress και RNOP – HELLENIKON Assemblage no.7 και δύο ατομικές παρουσιάσεις των Andreas Marti και Jenn E Norton – από πλατφόρμες αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες πλατφορμών των προηγούμενων ετών. Είναι αποτέλεσμα του παγκόσμιου network που έχει δημιουργήσει το Platforms Project στα έξι χρόνια λειτουργίας του, από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και χώρους που είναι σε άμεση επικοινωνία μεταξύ τους, κάτι που για εμένα και τον Μιχάλη (Αργυρού) ήταν και ο σκοπός του Platforms Project .

Επίσης είμαστε χαρούμενοι που φέτος εντάξαμε στο πρόγραμμα μας το συλλογικό εικαστικό έργο-εγκατάσταση GIVING, της ομάδας WEDO σε οργάνωση και επιμέλεια Μάιρας Στέφου, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 150 καλλιτέχνες, φοιτητές της ΑΣΚΤ και μέλη του Διδακτικού Προσωπικού της ΑΣΚΤ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της έκθεσης του Platforms Project 2018 , κάποια εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών θα είναι ανοιχτά, παρουσιάζοντας έργα των φοιτητών. 

Τι δεν πρέπει να χάσει ο θεατής του Platforms Project;

Πέρα από την κεντρική έκθεση που φέτος θα αποτελέσει την μεγαλύτερη συνάντηση συλλογικοτήτων-πλατφορμών απ’ όλες τις προηγούμενες χρονιές και θα συμμετέχουν 56 πλατφόρμες από 17 χώρες, 41 πόλεις και με περισσότερους από 700 καλλιτέχνες, φέτος θα παρουσιαστεί και το μεγαλύτερο πρόγραμμα περφόρμανς. Τις τέσσερις μέρες λειτουργίας του, θα παρουσιαστούν συνολικά 74 περφόρμανς από 16 πλατφόρμες από 9 χώρες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για δεύτερη χρονιά φιλοξενούμε Διημερίδα της AICA Hellas -της Εταιρείας των Ελλήνων Τεχνοκριτών- με αντικείμενο διερεύνησης και παρουσίασης τα προβλήματα των νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Ο τίτλος της Διημερίδας είναι: Οι Μηχανισμοί προώθησης Νέων Καλλιτεχνών. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαΐου 2018

Τι ξεχωρίζει το Platforms Project από τις άλλες φουάρ;

Το Platforms Project δεν αποτελεί μια απρόσωπη εκδήλωση αλλά μια εικαστική κοινότητα γεμάτη ενέργεια, φρεσκάδα, δίνοντας χρόνο και τόπο παρουσίασης σε μία εναλλακτική τέχνη που δεν θα μπορούσε να εκφραστεί αλλού. Ταυτόχρονα, η δράση του λειτουργεί όλο το χρόνο και όχι μόνο τις μέρες της παρουσίασής του ως ένας φορέας καταγραφής των ομάδων της ανεξάρτητης σκηνής αλλά και αρωγός στην ανεύρεση χώρων και προγραμμάτων συνεργιών γι’ αυτές βοηθώντας την προώθηση της ανεξάρτητης ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το όραμα κι επιδιώξεις του projects για το μέλλον;

Το Platforms Project φιλοδοξεί να αποτελέσει τον τόπο συνάντησης όσο το δυνατόν περισσότερων καλλιτεχνικών ομάδων από όλο το κόσμο και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τους τρόπους δραστηριοποίησής τους αλλά και της πειραματικής τέχνης απελευθερωμένης από εμπορικούς σκοπούς. Να αποτελέσει έτσι μία εμπειρία για τον επισκέπτη ώστε να αγαπήσει περισσότερο τις εικαστικές τέχνες. Επιδίωξη μας είναι να αποτελέσει τον πυρήνα δημιουργίας και καταγραφής των πρωτοποριακών τάσεων στη τέχνη και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των πλατφορμών για ανταλλαγή εκθέσεων. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments