Διεθνή

Βερολίνο: Δεν σχολιάζει τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη

Βερολίνο: Δεν σχολιάζει τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη
Βερολίνο: Κανένα σχόλιο σχετικά με τη συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα δεν θέλησε να κάνει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας.

Βερολίνο: Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και γι’ αυτό δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ράινερ Μπρόιλ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει γνώση της ανακοίνωσης, αλλά δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί σχετικά με τις λεπτομέρειές της ή να επιβεβαιώσει «εάν όσα γνωστοποιήθηκαν πράγματι ισχύουν και τι είναι πράγματι περιεχόμενο της συμφωνίας και τι όχι».

Υπενθυμίζεται, πως οι συμφωνίες Τουρκίας και Λιβύης υπογράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια συνάντησης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ,τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

Η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ μέχρι τώρα είχε αποφύγει να υπογράψει με την Τουρκία συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, επειδή κατανοούσε πως πρόκειται για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που βγάζει μάτι. Από την άλλη πλευρά, όμως, η κυβέρνηση της Τρίπολης που ελέγχει τη δυτική Λιβύη έχει ζωτική ανάγκη την τουρκική στρατιωτική βοήθεια. Χάρη σ’ αυτήν δεν έχει καταρρεύσει. Τουρκικό όπλα σταμάτησαν προ μηνών την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, η κυβέρνηση του οποίου ελέγχει την ανατολική Λιβύη.

Έτσι, ο Λίβυος Φαγέζ αλ-Σάρατζ μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και εκεί υπέγραψε μαζί με τη συμφωνία για μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική βοήθεια και το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, παρότι οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα. Για την Άγκυρα, βέβαια, έχουν, καθώς με αυθαίρετο τρόπο αποφάνθηκε πως τα νησιά (από το Καστελλόριζο μέχρι την Κρήτη) δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, κάνοντας ουσιαστικά την οριοθέτηση σαν να μην υπάρχουν.

Ουσιαστικά η Τουρκία προσπαθεί, βάζοντας στο κάδρο και μια τρίτη χώρα, τη Λιβύη, να νομιμοποιήσει τις επεκτατικές της επιδιώξεις. Να σημειωθεί ότι πριν υπογραφεί το σχετικό Μνημόνιο, είχε κατατεθεί στον ΟΗΕ, στις 13 Νοεμβρίου 2019, μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Φεριντούν Σινιρλίογλου, η επιστολή με τις συντεταγμένες της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία φτάνει νότια της Ιεράπετρας και δυτικά της Ρόδου.

Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Θέση για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πήρε αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής – “Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες”.

Στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν κλήθηκε να σχολιάσει το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «σχετικά με την μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments