Διεθνή

Τουρκία: Χωρίς τέλος οι προκλήσεις

Τουρκία: Χωρίς τέλος οι προκλήσεις
Τουρκία: Προκαλεί ο Τσελίκ λέγοντας πως «η Ελλάδα θέλει μια περιοχή 4.000 φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της».

Τουρκία:  Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Τσελίκ, σημείωσε πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν εμπεριέχει έλλειψη σεβασμού των κανόνων διεθνούς δικαίου. «Ελλάδα και Αίγυπτος δεν εκφράζουν γνώμη, μονάχα επικρίνουν» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος Τύπου του AKP, μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας στους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή για ενεργειακά θέματα της χώρας και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, που έχει προκαλέσει σάλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

Σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στη θέση που εξέφρασε επίσημα νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί «σεβασμού των κανόνων διεθνούς δικαίου», ο Τσελίκ σχολίασε, στον ίδιο προκλητικό τόνο που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το θέμα, πως «το βήμα συμφιλίωσης που κάναμε με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει πως μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει. Δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία έλλειψη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες. Δεν θα κάνουμε πίσω. Θέλουν να βάλουν όρια και να υψώσουν τείχη στην παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Ακολούθως, αναφέρθηκε και στις επαφές της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφέροντας πως «η Αίγυπτος έχει χάσει την επιρροή της στην περιοχή και στέκεται τώρα απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο, έτσι κάνει κακό στον εαυτό της. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν εκφράσει καμία γνώμη για τη συμφωνία, μονάχα επικρίνουν. Στην πραγματικότητα, όποιος γνωρίζει τα σωστά σύνορα της ανατολικής Μεσογείου, γνωρίζει πως δεν είναι σωστό να περιορίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας. Η Ελλάδα προσπαθεί να «αγκαλιάσει» μια περιοχή τέσσερις χιλιάδες φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της. Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία σε καμία περίπτωση».

Από τον χάρτη εξαφανίστηκε τελείως το Καστελόριζο, ενώ τα όριά του “αγγίζουν” την Κρήτη.

Τον χάρτη με τα όρια της Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που συμφώνησαν με την Λιβύη δημοσιοποίησε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του λογαριασμού του στο twitter.  O Τσαγατάι Ερτζίγες, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ, δίνει χάρτη στον οποίο απεικονίζεται το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη.

Σύμφωνα με το χάρτη:

  • Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.
  • Tο σημείο C-D-E αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει μόνο τις αξιώσεις της σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.
  • Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments