Πολιτική

Νίκος Δένδιας: “Ανύπαρκτη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”

Νίκος Δένδιας: “Ανύπαρκτη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”
Νίκος Δένδιας: Ανύπαρκτη και επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, στη Γενεύη.

Νίκος Δένδιας: Το αμέσως επόμενο διάστημα η Αθήνα θα αποδυθεί σε «αγώνα δρόμου» για την απομόνωση της Άγκυρας. Ειδικότερα, εκθέτοντας τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τον παράνομο και ανυπόστατο χαρακτήρα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι “είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον γενικό γραμματέα ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα και ότι υπεγράφησαν από μια κυβέρνηση που δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση, από τη συμφωνία του Σεϊράτ για τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία”.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους κινδύνους, που οι, εναντίον του δικαίου της θάλασσας, τουρκικές απόψεις, που επιβλήθηκαν στη Λιβύη, δημιουργούν για την περιοχή.

Σημειώνεται ότι εκτός από την κοινοποίηση των ελληνικών θέσεων στον ΟΗΕ, σε ύψιστο επίπεδο, βασική προτεραιότητα της Αθήνας είναι και η ενίσχυση των συμμαχιών, κυρίως με τις χώρες στην λεκάνη της Μεσογείου, προκειμένου να θέσει στο περιθώριο την Τουρκία. Έτσι, ο Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί στην συνέχεια την Σαουδική Αραβία. Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί πιθανότατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την επόμενη μέρα την Ιορδανία και την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ρώμη προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογο του. Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα. dendias11

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για τις εξ ανατολών προκλήσεις ότι «η Ελλάδα, αν απαιτηθεί, θα υπερασπιστεί, κατά τη συνταγματική της υποχρέωση, τον εθνικό της χώρο και παρ΄ότι μπορεί και μόνη, δεν θα είναι μόνη» κατά την ομιλία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020.

«Διαμορφώνουμε μια εξωτερική πολιτική που λαμβάνει υπόψη της την νέα παγκόσμια πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης. Με πνεύμα εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης και ομοψυχίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της εθνικής συναίνεσης στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής». Η κατάσταση είναι η πιο πολύπλοκη των τελευταίων δεκαετιών, είπε ο Νίκος Δένδιας που ξεκαθάρισε ότι “για την κυβέρνηση, η απραξία δεν συνιστά πολιτική πολύ περισσότερο που είναι ο καιρός των επιλογών, της ανάληψης ευθύνης, της αναδοχής πολιτικού κόστους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments