Ελλάδα

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος προειδοποιεί για έξαρση σεξουαλικού εκβιασμού

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος προειδοποιεί για έξαρση σεξουαλικού εκβιασμού
Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος: Ερευνώνται 800 υποθέσεις από τις οποίες μερικές από αυτές οδηγήθηκαν στο μοιραίο. Ποια είναι η μέθοδος sextortion.

Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος:Η νέα αυτή υπόθεση sextortion έρχεται ως συνέχεια του εφιάλτη που έζησε πρόσφατα μια 16χρονη μαθήτρια από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού από τους συμμαθητές της, με αποτέλεσμα να βρεθεί στα πρόθυρα της αυτοκτονίας μην μπορώντας να αντέξει τα συναισθήματα ντροπής που την είχαν κυριεύσει.

Έγραφε και έσβηνε ξανά και ξανά το σημείωμα της προαποφασισμένης αυτοκτονίας της. Χαράκωνε με λεπίδα τις φλέβες της, καταπίνοντας χάπια και ευχόμενη να κλείσει τα μάτια της μια για πάντα, πιστεύοντας ότι έτσι θα κατάφερνε να ξεπλύνει την ντροπή που ένιωσε όταν διαπίστωσε πως οι γυμνές της φωτογραφίες που είχε στείλει στο αγόρι της μοιράζονταν από συμμαθητές της ως φειγ φολάν στο σχολείο – και μάλιστα επί πληρωμή.

 Υπόθεση “Κοεμτζή”

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι την άνοιξη του 2015 μια άλλη κοπέλα, η Λίνα Κοεμτζή, υπό την απειλή κοινοποίησης ενός ροζ βίντεο οδηγήθηκε στην αυτοκτονία πέφτοντας από τον 9ο όροφο της φοιτητικής εστίας του ΑΠΘ. Η άτυχη κοπέλα είχε εμπιστευτεί προσωπικές της φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένο υλικό με ερωτικές περιπτύξεις σε πρόσωπο με το οποίο διατηρούσε δεσμό. Ο συγκεκριμένος νεαρός την είχε απειλήσει πως «αν δεν βάλουμε κι άλλους στο παιχνίδι θα διαρρεύσει το επίμαχο βίντεο στα social media».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών. Η οικογένεια, μέσω του συνηγόρου της, προχώρησε σε «επικήρυξη» δύο ανδρών οι οποίοι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, βγήκαν από τη φοιτητική εστία το μοιραίο βράδυ, λίγα λεπτά μετά την πτώση της κόρης τους στο κενό, προσφέροντας 5.000 ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες.

Νέο κρούσμα στη Κοζάνη

Η νέα υπόθεση που παρουσιάζεται σήμερα μέσα από τις σελίδες του «ΘΕΜΑτος», αφορά σε μια 17χρονη κοπέλα από την Κοζάνη και έναν 19χρονο Ροδίτη φοιτητή Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Τι και αν τους χώριζε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση; Ενα site γνωριμιών στο Ιντερνετ τους έφερε κοντά – ή μάλλον περισσότερο κοντά απ’ ό,τι θα έπρεπε, κι αυτό διότι ο νεαρός Ροδίτης αποφάσισε μια μέρα, με το έτσι θέλω, να μετατρέψει σε αληθινή κόλαση τη ζωή της 17χρονης χρησιμοποιώντας τη μέθοδο sextortion. Το περιστατικό στο οποίο αναφερόμαστε συνέβη τον περασμένο Μάρτιο. Η 17χρονη περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στην κατάθεση που έδωσε στο Αστυνομικό Τμήμα Κοζάνης, στις 30 Μαΐου 2019, τον εφιάλτη που έζησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκασμένη να υποκύπτει στις ορέξεις του 19χρονου φοιτητή τον οποίο είχε γνωρίσει μέσα από ένα site γνωριμιών.

 800 υποθέσεις σεξουαλικού εκβιασμού ψάχνει η Ελληνική Αστυνομία

Η ανατομία ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος – Από 12 έως 16 ετών τα περισσότερα θύματα στην Ελλάδα

Εκστρατεία που ξεκίνησε από το 2017 με τη συνδρομή της Europol και τη συμμετοχή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) επισημαίνει τόσο τους κινδύνους όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης του sextortion που βρίσκεται σε έξαρση και στην Ελλάδα.

Το sextortion ακολουθεί την εξής πορεία: δύο χρήστες κάνουν σεξ μέσω Ίντερνετ και κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο ένας ζητά από τον/την άλλον/η γυμνές φωτογραφίες ή να προχωρήσει σε διάφορες πράξεις μπροστά σε κάμερα. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικτυακή επαφή τους, η οποία μπορεί να επαναλαμβάνεται για αρκετό χρονικό διάστημα, όπως συνέβη στην περίπτωση της 17χρονης από την Κοζάνη, η γυναίκα ή ο άντρας επανέρχεται με μήνυμα και απειλεί τον/τη συνομιλητή/τριά του ότι αν δεν πληρώσει ένα χρηματικό ποσό ή αν δεν συνεχίσει να του/της στέλνει σχετικό υλικό, θα κυκλοφορήσει τις επίμαχες φωτογραφίες ή βίντεο σε sites που φιλοξενούν τέτοιου είδους στιγμιότυπα ή ακόμα και ότι θα στείλει τα πάντα σε φίλους και συγγενείς.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι το sextortion έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις. Προσθέτει ότι η ΔΗΕ έχει χειριστεί μέσα σε δύο χρόνια περίπου 800 υποθέσεις διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και ότι τα περισσότερα θύματα είναι από 12 έως 16 ετών.

«Το sextortion αποτελεί μια μορφή εκβίασης που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στον διαδικτυακό κόσμο, σε συνδυασμό με άλλα φαινόμενα όπως το sexting, δηλαδή την ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου, ειδικά μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων», επισημαίνει ο κ. Παπακώστας και προσθέτει: «Οι νέοι, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν αντιλαμβάνονται πολλές φορές τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων μέσω των νέων τεχνολογιών. Εχει καταγραφεί πλήθος καταγγελιών όπου έφηβοι εκβιάζονται με λεκτικό ή φωτογραφικό υλικό που αντάλλαξαν μέσω sexting. Οι επιτήδειοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατοχή και η διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σημειώνεται ότι το 2010 υπήρχαν περί τα 3.000 sites όπου ανέβαινε αντίστοιχο υλικό, ενώ σήμερα είναι πάνω από 10.000. Μια ανασκόπηση των άλλων σεξουαλικών εγκλημάτων στο Διαδίκτυο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι: το 59% κάτω των 16 ετών, ενώ η μέση ηλικία των δραστών ήταν επίσης μικρή, με το 14% να είναι κάτω των 16 ετών. Η ΔΗΕ, το 2018, χειρίστηκε 492 υποθέσεις που αφορούσαν διαδικτυακό σεξουαλικό εξαναγκασμό και εκβιασμό ενηλίκων και το 2019 275 υποθέσεις», καταλήγει.

Οι οδηγίες

Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία υλοποιείται με πρωτοβουλία της Europol και τη συμμετοχή της ΔΗΕ. Σκοπός της εκστρατείας είναι η υποστήριξη και η παροχή συμβουλών στα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί τις συνέπειες του διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού. Ακόμη, η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των παιδιών που χρησιμοποιούν καθημερινά το Διαδίκτυο και αποτελούν ενδεχόμενους στόχους «εκβιασμού και εξαναγκασμού» καθώς και η ανάδειξη της σημαντικότητας την οποία έχει η άμεση καταγγελία από τα θύματα. Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού προτείνεται να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα: να μη στείλει άλλο υλικό, να αναζητήσει βοήθεια, να μη διαγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία (συνομιλίες, email κ.λπ.), να διακόψει κάθε επικοινωνία μπλοκάροντας τον επιτήδειο δράστη και να αναφέρει το συμβάν στις αρμόδιες αστυνομικές ή δικαστικές αρχές, ειδικότερα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δυστυχώς πολλά από τα περιστατικά σεξουαλικού διαδικτυακού εκβιασμού δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές γιατί το θύμα αισθάνεται ντροπή για το υλικό που έχει στείλει, είτε επειδή δεν γνωρίζει ότι λόγω της ανηλικότητας έχει διαπραχθεί έγκλημα εις βάρος του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments