Πολιτική

Αλλάζει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλλάζει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για νέα ονομασία του κόμματος.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να καταθέσει πρόταση για αλλαγή του ονόματος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως αυτό είναι κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, του οποίου ο πυρήνας σίγουρα δεν συμπαθεί και ιδιαίτερα τις αλλαγές. Όπως και να έχει είναι μια κίνηση, η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τους εξωτερικούς παρατηρητές, με δεδομένο ότι το κόμμα έχει χάσει τη δυναμική του και η διαφορά με τη ΝΔ φαίνεται να αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός.

Το θέμα της ονομασίας συζητήθηκε μεταξύ άλλων το Σάββατο σε μια συνάντηση που έγινε υπό τον Αλέξη Τσίπρα και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και τα στελέχη πρώτης γραμμής Αλέκος Φλαμπουράρης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Παππάς. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η διαδικασία δεν έχουν καθοριστεί αφού η συζήτηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Πιθανολογείται πάντως πως θα περιλαμβάνει τα εξής:

Θα οριστεί μια ημερομηνία πριν από το συνέδριο, στην οποία οι συμμετέχοντες -τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ– θα κληθούν να αποφανθούν εάν συμφωνούν στο να παραμείνει η ονομασία του κόμματος ως έχει ή αν προτιμούν άλλη (χωρίς να προτείνεται συγκεκριμένο όνομα), που, όμως, θα περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα που θα είναι αντιπροσωπευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, «της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης», όπως δηλαδή τον χαρακτήρισε το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Δικαίωμα στην ψηφοφορία, η οποία δεν έχει αποφασιστεί ακριβώς πώς θα διεξαχθεί (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας i-syriza ή με κάλπες), θα έχουν όλα τα μέλη που θα έχουν εγγραφεί στο κόμμα έως και 10 μέρες πριν από τη διαδικασία.

Είναι νωρίς για να γνωρίζουμε τι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή

Όποιο και να είναι το νέο όνομα, το σίγουρο είναι ότι το τωρινό έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική και όχι μόνο πολιτική σκηνή. Ίσως η αλλαγή να έγκειται στο ότι το όνομα δεν είναι και πολύ ελκυστικό ηχητικά. Ίσως οι νέες πολιτικές απαιτήσεις να αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει πίσω του το όνομα ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με αυτό, πεποιθήσεις και πρακτικές του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, εδώ θα είμαστε για να γίνουμε μάρτυρες του αν η αλλαγή αυτή του ονόματος θα είναι ακριβώς αυτό και τίποτε άλλο ή αν θα συνοδευτεί από μια γενικότερη αλλαγή πλεύσης για το κόμμα τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments