Οικονομία

Airbnb: Οι ιδιοκτήτες επιστρέφουν στο παραδοσιακό ενοίκιο

Airbnb: Οι ιδιοκτήτες επιστρέφουν στο παραδοσιακό ενοίκιο
Airbnb: Σύμφωνα με νέα έρευνα οι ιδιοκτήτης γυρίζουν την πλάτη τους στην πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.

Airbnb: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούσαν να βάλουν τα σπίτια τους σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα σε όσους αναζητούσαν σπίτι για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Τα σπίτια ήταν λίγα και πολλές φορές υπερκοστολογημένα εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που υπήρχε.

Ωστόσο αυτό φαίνεται πως αλλάζει σιγά σιγά. Αυτό δείχνει μια πρόσφατη έρευνα. Συγκεκριμένα Τρεις στους 4 ιδιοκτήτες «γυρίζουν την πλάτη» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κι επιλέγουν να ενοικιάσουν το ακίνητό τους, με τον παραδοσιακό τρόπο, της μακροχρόνιας μίσθωσης. Τις περισσότερες φορές προσφέρουν ένα έτοιμο επιπλωμένο σπίτι. Αυτό συμβαίνει γιατί στο παρελθόν τα συγκεκριμένα ακίνητα ήταν σε κάποια άλλη πλατφόρμα.

Αύξηση στα ενοίκια

Βέβαια τα επιπλωμένα σπίτια έχουν ως αποτέλεσμα και την αύξηση των ενοικίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια άνοδος  έως και 15% σε σχέση με πέρυσι.  Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, σε ερώτηση που υποβλήθηκε σε 800 περίπου άτομα, «εάν θα επέλεγαν να διαθέσουν το διαμέρισμά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb», μόνο το 25% εξ’ αυτών απάντησε θετικά.

Κι αυτό επειδή διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των περισσότερων για έκρηξη των εισοδημάτων τους, εξαιτίας της υπερβολικής προσφοράς επιπλωμένων καταλυμάτων στις πλατφόρμες Airbnb, Booking και HomeAway που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα. Σε συνδυασμό, δε, με τον οικοδομικό «οργασμό» για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, οι προσδοκίες των ιδιοκτητών ανατράπηκαν, καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα εισοδήματα που προσδοκούσαν.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες, βλέπουν ότι οι τιμές των ενοικίων για μακροχρόνια μίσθωση, διαγράφουν ανοδικό ράλι τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας πάλι ελκυστικό τον παραδοσιακό τρόπο μίσθωσης των ακινήτων τους. Οι μεσίτες υπολογίζουν ότι ο μέσος όρος αύξησης των μισθωμάτων κυμαίνεται στο 15%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Για κάποιους η βραχυχρόνια μίσθωση, αποτέλεσε διέξοδο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που διέθεσαν τα ακίνητά τους, προς μίσθωση μέσω κάποιας δημοφιλούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εξασφάλισαν ικανοποιητικά εισοδήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments