Διεθνή

Οι Ιταλοί θέλουν να φύγει η Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ

Οι Ιταλοί θέλουν να φύγει η Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ
Ιταλία κορωνοϊός Ευρωπαϊκή Ένωση: Στροφή στον ευρωσκεπτικισμό κάνουν οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Ιταλία κορωνοϊός Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ιταλία στρέφεται όλο και περισσότερο στον ευρωσκεπτικισμό, ένα αίσθημα που γεννήθηκε μέσα από αυτό που πολλοί θεωρούν απουσία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διάρκεια των πρόσφατων μεταναστευτικών κρίσεων και το οποίο σήμερα ενισχύεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην Απρίλιο και δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης, το 71% των Ιταλών πιστεύει ότι ο κορωνοϊός κατέστρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου το 55% θα συμφωνούσαν να αποχωρήσει η χώρα από την ένωση ή και το ευρώ.

Εντυπωσιακοί αριθμοί για μία χώρα που θεωρείται πυλώνας της Ένωσης και είναι ιστορικά ευρώφιλη.

Η Ρώμη κατηγορεί κάποιους εταίρους της, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι τυφλά και εγωιστικά αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους που δημιουργήθηκε από την πανδημία με την έκδοση “κορονω-ομολόγων”, τα οποία έχουν αναχθεί σε μεγάλο θέμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία. Η ιταλική οικονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ΑΕΠ της αναμένεται να σημειώσει πτώση 9,1% φέτος.

Η αντίθεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στα “κορονω-ομόλογα” για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έριξε νερό στον μύλο των ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Ιταλίας. Η ιταλική κυβέρνηση “δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα της διαπραγματευτικής της ισχύος διότι αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε αυτοί που αποφασίζουν αν θα υπάρχει η Ευρώπη. Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι μια Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία και την Ιταλία δεν υπάρχει, δεν θα μείνει παρά μια ισχυρή Γερμανία η οποία θα συντρίψει ακόμη και τη Γαλλία“, δήλωσε την Παρασκευή η Τζόρτζια Μελόνι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’ Italia, το οποίο συγκεντρώνει το 13,5% στην πρόθεση ψήφου.

Αντίστοιχη αντίδραση και από τον Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, το αστέρι του οποίου έχει αρχίσει να χάνει τη λάμψη του μετά την αποχώρηση τον Αύγουστο του 2019 από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο η Λέγκα συγκεντρώνει το 28,5% στην πρόθεση ψήφου. Ο Σαλβίνι κατηγορεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι θέλει να ξεπουλήσει την Ιταλία στις “εκπτώσεις”. Η αντιπαράθεση αφορά κυρίως στη σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα των Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για μια κοινή οικονομική απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι κυρίως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMS), ο οποίος όμως φέρνει άσχημες αναμνήσεις με τις Βρυξέλλες να επιβάλουν αυστηρούς όρους και πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα. Τα ακροδεξιά κόμματα εκτιμούν ότι η προσφυγή σε αυτό τον μηχανισμό θα φέρει την Ιταλία σε ταπεινωτική θέση. Από τη μία τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του ΕΜΣ, όμως χωρίς όρους. Από την άλλη οι Ιταλοί ευρωσκεπτικιστές κατηγορούν τη Ρώμη ότι θέλει να εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία.

“Είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ της λαϊκιστικής ψυχής, της αντιευρωπαϊκής”, αυτής της Λέγκας και των Fratelli d’ Italia, αλλά και ενός μέρους του Κινήματος 5 Αστέρων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, και “της ευρωπαϊκής ψυχής” της κυβέρνησης, εκτιμά ο Τζιοβάνι Ορσίνα καθηγητής στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. “Αν δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ιταλία έλαβε λίγα ή τίποτε” από την Ευρώπη από άποψη βοήθειας, “αν τα χρήματα δεν έρθουν και οι άνθρωποι αρχίσουν να αισθάνονται σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τότε ενδέχεται να υπάρξει έκρηξη της οργής στη χώρα”, πρόσθεσε.

Οι Ιταλοί κατεβάζουν τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κτίρια τους

Υπενθυμίζεται, πως ήδη εδώ και μέρες οι γείτονές μας είναι δυσαρεστημένοι με την αναλγησία που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την έλλειψη αλληλεγγύης στη χώρα τους που έχει χτυπηθεί περισσότερο απ’όλες από τον covid-19. Μάλιστα, πολλοί Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν προχωρήσει σε μια ενέργεια για την οποία η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημα θέση, αν και φαίνεται να την επικροτεί. Έχουν κατεβάσει την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικαθιστώντας την με την ιταλική, ενώ δεν λείπουν και κάποιες ακραίες πράξεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με αγανακτισμένους Ιταλούς να καίνε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένδειξη αγανάκτησης.

Η έλλειψη αλληλεγγύης, όπως καταλογίζουν από τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές αντι-ευρωπαικό κύμα αγανάκτησης, ενώ η κίνηση των Βρυξελλών να απαγορεύσουν την πτήση ρωσικού μεταφορικού αεροσκάφους με βοήθεια για τον κορωνοϊό από τον πολωνικό εναέριο χώρο αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments