Οικονομία

Ψηφιακή σύνταξη: Αναλυτικός οδηγός με εικόνες για την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότηση

Ψηφιακή σύνταξη: Αναλυτικός οδηγός με εικόνες για την ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότηση
Ψηφιακή σύνταξη: Στον αέρα βρίσκεται πλέον η  πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ.

Ψηφιακή σύνταξη: Στον αέρα βρίσκεται πλέον η  πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης  διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:

  • α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων.
  • β) οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και ειδικότερα η πρώτη 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη περίπου 12.000 αποφάσεις. Συνολικά οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019.

Η πιλοτική λειτουργία υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα 4 από 5 τα στάδια της πλήρους ψηφιακά αυτοματοποιημένης διαδικασίας, ειδικότερα:

  • 1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Σε εφαρμογή του νόμου 4670/2020 που πρόσφατα ψηφίστηκε καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία  τους ασφαλισμένους τους Δημοσίου και τους Αγρότες του τ.ΟΓΑ.
  • 2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).
  • 3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.
  • 4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.

Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο περίπου μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης.

Στην πλήρη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο.

Από σήμερα οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», επιλέγοντας από το διαδικτυακό τόπο gov.gr στην ενότητα Εργασία – Ασφάλιση την επιλογή «Αίτηση Συνταξιοδότησης» ή αντίστοιχα στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr, μενού «Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης»).

Στη συνέχεια εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και επιλέγουν την κατηγορία (Κύρια Σύνταξη Γήρατος, Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας, Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου, Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου) για την οποία επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση.

Η ανάπτυξη της πλατφόρμας χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέχρι τέλους του έτους θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες κύριας σύνταξης.

Έτσι, από αύριο 22 Απριλίου η προπληρωμή των συντάξεων του Μαΐου, μετά την τροποποίηση του προγράμματος που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ, λόγω του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ, οι ημερομηνίες προπληρωμής των συντάξεων είναι οι εξής:

Οι συντάξεις προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες και ΟΤΕ, θα καταβληθούν:

  • Την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Οι συντάξεις των μη-μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020.
  • Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στην Τετάρτη 29 Απριλίου 2020.

Την πρώτη φορά που ο αιτών θα επισκεφθεί την πλατφόρμα ηλεκτρονικών συντάξεων e-ΕΦΚΑ μετά την πιστοποίησή του θα κληθεί να συμπληρώσει τα ηλεκτρονικά στοιχεία επικοινωνίας του:

•Διεύθυνση Ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

•Κινητό τηλέφωνο

και αν επιθυμεί ηλεκτρονικά στοιχεία επικοινωνίας κάποιου εκπροσώπου.

Πιο αναλυτικά:

Ο αιτών συμπληρώνει την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Επιλέγει το κουμπί «Αποστολή κωδικού επιβεβαίωσης». Έπειτα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβει στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έναν κωδικό επιβεβαίωσης. Πληκτρολογεί τον κωδικό που έλαβε στο πεδίο «Κωδικός επιβεβαίωσης» και επιλέγει «αποθήκευση». Η παραπάνω διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια και για την αποθήκευση κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΚΑ, ο ασφαλισμένος μπορεί ανά πάσα χρονική στιγμή να αλλάξει αυτά τα στοιχεία επικοινωνίας.

Με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης και πιστοποίησης του αιτούντος, του επιτρέπεται πλέον η είσοδος στην πλατφόρμα των αιτήσεων.

Στην επόμενη φάση ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει μεταξύ αίτησης για:

  • κύρια σύνταξη γήρατος (στο περιβάλλον του νέου συστήματος μόνο για συντάξεις αμιγώς ΟΓΑ)
  • κύρια σύνταξη αναπηρίας (στο περιβάλλον της παλαιάς αίτησης)
  • μεταβίβαση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου (στο περιβάλλον του νέου συστήματος)
  • απονομή κύριας σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου (στο περιβάλλον της παλαιάς αίτησης)

Κύρια σύνταξη ΟΓΑ και χηρείας

Στην καινούρια πλατφόρμα της ψηφιακής διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ υπάρχει δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής για:

  • κύρια σύνταξη γήρατος για αγρότες, με αποκλειστικά χρόνο ασφάλισης στον τ. ΟΓΑ.
  • Μεταβίβαση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου (οποιοδήποτε Ταμείο)

Μετά την πιστοποίηση ο αιτών οδηγείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συντάξεων e-ΕΦΚΑ επιλέγει «Αιτήσεις e-ΕΦΚΑ» και εμφανίζεται πλοηγός με τις επιλογές κατηγορίας σύνταξης που επιθυμεί να υποβάλλει και συγχρόνως παρέχεται οδηγός συμπλήρωσης αιτήσεων. Το σύστημα παρέχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 15 λεπτών παραμονή στην εφαρμογή χωρίς δραστηριότητα.

Ο αιτών που έχει χρόνο ασφάλισης μόνο στον τ. ΟΓΑ επιλέγει από το μενού την κατηγορία «Απονομής Κύριας Σύνταξης Γήρατος». Αντίστοιχα, ο ασφαλισμένος αιτών που επιθυμεί την μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου επιλέγει την κατηγορία «Μεταβίβαση Σύνταξης Λόγω Θανάτου Συνταξιούχου». Στην επόμενη οθόνη, με την επιλογή του εικονιδίου «Νέα» ανοίγει η διαδικασίαγια νέα αίτηση.

Στο πάνω μέρος της οθόνης εμφανίζεται το Υποκατάστημα e-ΕΦΚΑ που ανήκει ο Ασφαλισμένος (βάσει του Τ.Κ.) στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί για την προσκόμιση των δικαιολογητικών του. Εντός της οθόνης της ψηφιακής αίτησης υπάρχουν τρία ενεργά κουμπιά:

  • Αποθήκευση: δίνει τη δυνατότητα στον αιτούντα να αποθηκεύσει προσωρινά την αίτηση του και να του γνωστοποιηθεί ο αναγνωριστικός αριθμός αίτησης. Η προσωρινά αποθηκευμένη αίτηση επιδέχεται διορθώσεις – τροποποιήσεις, ως προς τα συμπληρωμένα πεδία, όσες φορές το επιθυμεί ο αιτών. Ο αιτών επιλέγει το εικονίδιο για διορθώσεις-τροποποιήσεις της αίτησής του.
  • Ακύρωση: δίνει τη δυνατότητα ακύρωσης των αλλαγών που έγιναν έπειτα από την τελευταία αποθήκευση
  • Υποβολή: δίνει τη δυνατότητα οριστικής υποβολής της αίτησης. Με την υποβολή γνωστοποιείται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Τα πεδία που φέρουν τον αστερίσκο είναι υποχρεωτικά. Πεδίο που φέρει το εικονίδιο βιβλίο αναζήτησης παραπέμπει σε οθόνη αναζήτησης με σχετική λίστα τιμών.

Κύρια Σύνταξη Αγροτών

Η αίτηση έχει 4 πεδία – ενότητες:

  • Στοιχεία ασφαλισμένου,
  • Συμπληρωματικά στοιχεία,
  • Επισημάνσεις παρατηρήσεις
  • Υπεύθυνη δήλωση

Ενότητα 1: Στοιχεία Ασφαλισμένου

Η πρώτη ενέργεια στην οποία θα προβαίνει κάθε αιτών είναι η επιλογή της ενότητας «Στοιχεία Ασφαλισμένου/Δικαιοδόχου» για επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων του. Στην ενότητα αυτή εμφανίζονται τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος που ταυτοποιήθηκε κατά την είσοδο στο σύστημα και όπως αυτά είναι δηλωμένα και αντλούνται από το ηλεκτρονικό μητρώο του e-ΕΦΚΑ.

Πρέπει να εμφανίζονται το πλήρες ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η χώρα γέννησης και στοιχεία ταυτοπροσωπίας όπως η Αστυνομική Ταυτότητα ή το διαβατήριο και η διεύθυνση κατοικίας. Προσοχή, τα στοιχεία πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ορθά, καθώς θα λαμβάνονται μετέπειτα υπόψη, κατά την κρίση του υποβληθέντος αιτήματος (π.χ. από την ημερομηνία γέννησης εξαρτάται εν μέρει η απονομή σύνταξης). Συνεπώς, ο αιτών υποχρεούται πριν την υποβολή του αιτήματος του, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (π.χ. επικαιροποίηση στοιχείων) προκειμένου να μην αντιμετωπίσει προβλήματα κατά την υποβολή και επεξεργασία του αιτήματος του.

Μετά τον έλεγχο των προσωπικών στοιχείων, ο αιτών επιλέγει τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του. Προσοχή, για την υποβολή στην νέα εφαρμογή θα πρέπει ο τελευταίος φορέας ασφάλισης να είναι αποκλειστικά στον τ. ΟΓΑ και όχι σε άλλους φορείς (διαδοχική).

Στην περίπτωση που ο αιτών συμπληρώσει τελευταίο φορέα ασφάλισης εκτός τ. ΟΓΑ, επιλέγοντας την υποβολή της αίτησης του θα εμφανίζεται μήνυμα και σύνδεσμος για είσοδο στην παλαιά εφαρμογή. Ο αιτών θα ερωτάται για την επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων της συγκεκριμένης ενότητας.

Εάν ο ασφαλισμένος δεν συμφωνεί με τα στοιχεία που εμφανίζονται ηλεκτρονικά τότε θα παραπέμπεται στις φυσικές υπηρεσίες του ασφαλιστικού του φορέα με το μήνυμα : «Μπορείτε να συνεχίσετε με την υποβολή της αίτησης εάν επιθυμείτε την κατοχύρωση ημερομηνίας. Παρακαλούμε όπως απευθυνθείτε στο τμήμα μητρώου του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να διορθωθούν τα στοιχεία σας». Στην ίδια ενότητα ο αιτών καταχωρεί και επαληθεύει υποχρεωτικά τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού IBAN.

Ενότητα 2: Συμπληρωματικά Στοιχεία

Στην ενότητα αυτή ο αιτών καλείται να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με την εργασιακή κατάσταση του στην Ελλάδα. Ερωτάται αν εξακολουθεί να εργάζεται ή να αυτοαπασχολείται. Εφόσον ο αιτών εργάζεται και απαντήσει θετικά, θα πρέπει να προσδιορίσει τον τομέα εργασία του με επιλογές:

• ΙΔΙΩΤΙΚΟ

• ΔΗΜΟΣΙΟ

• ΑΓΡΟΤΗΣ

Στην ίδια ενότητα ο ασφαλισμένος απαντάει σε σειρά υποχρεωτικών ερωτήσεων όπως, εάν επιθυμεί να του χορηγηθεί το εξωιδρυματικό επίδομα (παραπληγίας), εάν επιθυμεί παρακράτηση για την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών Συνταξιούχων κ.α.

Ενότητα 3: Επισημάνσεις/Παρατηρήσεις

Στην ενότητα «Επισημάνσεις/Παρατηρήσεις», ο αιτών καταγράφει με τη μορφή ελεύθερου κειμένου όποιες επισημάνσεις και παρατηρήσεις ο ίδιος κρίνει ότι είναι απαραίτητες για την ορθή και έγκαιρη διεκπεραίωση του αιτήματος του.

Ενότητα 4: Υπεύθυνη Δήλωση

Στην ενότητα αυτή, ο αιτών ενημερώνεται για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υποβολή του αιτήματος και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει σε περίπτωση μεταβολής της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, εφόσον αυτή ενδέχεται να επηρεάζει το αποτέλεσμα της αίτησης του.

Απαντάει υποχρεωτικά στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Έχετε χρόνο ασφάλισης ή διαμονής στο εξωτερικό;
  • Λαμβάνετε ή εκκρεμεί για εσάς αίτημα συνταξιοδότησης από Φορέα Ασφάλισης της Ελλάδος ή του Εξωτερικού;
  • Έχετε αναγνωρίσει ή εκκρεμεί ή επιθυμείτε εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης ή εξαγορά οφειλόμενου χρόνου κλάδου πρόσθετης ασφάλισης αγροτών του τ.ΟΓΑ;
  • Έχετε χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα στην Ελλάδα εκτός του τ.ΟΓΑ;

Προσοχή, σε περίπτωση που δοθεί θετική απάντηση σε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις, ο αιτών δεν μπορεί να προχωρήσει στην νέα εφαρμογή και θα πρέπει να επιλέξει τον σύνδεσμο «εδώ» για είσοδο στην παλαιά εφαρμογή από το σχετικό αναδυόμενο μήνυμα.

Ακολούθως ο αιτών θα πρέπει να απαντήσει για την αποδοχή όλων όσων αναφέρονται στην υπεύθυνη δήλωση και ότι αποδέχεται την επεξεργασία και χρήση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τον e-ΕΦΚΑ.

Εάν απαντήσει αρνητικά στις ερωτήσεις αποδοχής, δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης.

Προεπισκόπηση

Ο αιτών έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την αίτηση του σε προεπισκόπηση πριν την οριστική υποβολή πατώντας το εικονίδιο «Εκτύπωση».

Υποβολή

Για να υποβάλλει τελικώς την αίτηση ο ασφαλισμένος αγρότης πρέπει να πατήσει το εικονίδιο «Υποβολή». Γίνεται έλεγχος από το σύστημα αν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά πεδία, εμφανίζεται επιβεβαιωτικό μήνυμα όπου ο αιτών επιλέγει «ΝΑΙ» και ακολούθως δίνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου.

Αν δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά πεδία εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος. Ακολούθως ο αιτών θα πρέπει να πατήσει το εικονίδιο «Επεξεργασία» για να συμπληρώσει τα υποχρεωτικά πεδία και να πατήσει εκ νέου «Υποβολή».

Τέλος δίνεται η δυνατότητα στον αιτούντα να εκτυπώσει και το σχετικό αποδεικτικό υποβολής αιτήματος, στο οποίο αναγράφεται η απαραίτητη πληροφορία για την παρακολούθηση της αίτησης του.

Ο αιτών ενημερώνεται μέσω email του για την οριστική υποβολή του αιτήματος του, τον αριθμό πρωτοκόλλου, την ημερομηνία υποβολής καθώς και την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών.

Σύνταξη Γήρατος, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Στην παλαιά ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης η πρώτη εργασία είναι η συμπλήρωση από τον ασφαλισμένο του τελευταίου φορέα ασφάλισής του ανεξάρτητα από το αν είναι εκείνος που θα απονείμει τελικά τη σύνταξη. Το πεδίο αυτό είναι υποχρεωτικό και εξαιρετικά σημαντικό καθώς καθορίζει τον φορέα και το υποκατάστημα που θα υποδεχθεί την αίτηση. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος καλείται να συμπληρώσει τα ατομικά ασφαλιστικά του στοιχεία όπως Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου.

Στη συνέχεια βρίσκεται ο πίνακας με τα ατομικά στοιχεία του ασφαλισμένου. Ο εν λόγω πίνακας σε πολλές περιπτώσεις έχει κενά ή μη ενήμερα στοιχεία αλλά είναι κλειδωμένο πεδίο. Ο ασφαλισμένος δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάτι από αυτά καθώς το σύνολο των στοιχείων μπορεί να αλλάξει αποκλειστικά υπηρεσιακά είτε από τον υπάλληλο που θα χρεωθεί τον συνταξιοδοτικό φάκελο, είτε ο υπάλληλος θα παραπέμψει τον ασφαλισμένο στο Τμήμα Μητρώου του ΕΦΚΑ για ενημέρωση των εν λόγω στοιχείων.

Επομένως ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να παρέμβει στον εν λόγω πίνακα παρά μόνο για να καταχωρίσει το τηλέφωνό του και τον αριθμό δημοτολογίου.

Τέλος υπάρχει στη συνέχεια επιλογή καταχώρισης στοιχείων εκπροσώπου εάν ο ασφαλισμένος επιθυμεί κάποιος εκπρόσωπός του να έχει πρόσβαση στον φορέα και να ενημερώνεται ή να πραγματοποιεί εργασίες για λογαριασμό του. Στην περίπτωση που οριστεί κάποιος εκπρόσωπος θα πρέπει πέρα από τη δήλωση στην πλατφόρμα ο ασφαλισμένος να τον έχει εφοδιάσει με σχετική εξουσιοδότηση.

Ασφάλιση

Στο εν λόγω πεδίο ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταχωρίσει το σύνολο του ασφαλιστικού του βίου. Έτσι, καταχωρούνται οι αριθμοί μητρώου κάθε φορέα, τα χρονικά διαστήματα (από – έως), οι ημέρες ασφάλισης σαν σύνολο και με ποια ειδικότητα έχουν διανυθεί.

Κατόπιν ο ασφαλισμένος ζητά τον συνυπολογισμό των εν λόγω χρονικών διαστημάτων ώστε να συνυπολογιστούν στο σύνολο του χρόνου ασφάλισής του. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται στους σχετικούς πίνακες για όλους τους φορείς ασφάλισης, πλην του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το οποίο ακόμη δεν δέχεται ηλεκτρονικές αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ειδικά για την ενότητα της ασφαλιστικής κατάστασης, η οποία είναι και από τις πλέον πολύπλοκες για τον επίδοξο συνταξιούχο στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ υπάρχει εγχειρίδιο αναλυτικών οδηγιών.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο, στην υποενότητα «Ασφαλιστική Κατάσταση» εισάγονται οι χρόνοι ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν σε φορείς της Ελλάδας ή του Εξωτερικού. Προσοχή, καθώς η καταχώρηση των χρόνων ασφάλισης είναι απαραίτητη για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης που ανέρχεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό ισχύουν δυο «ταχύτητες» συμπλήρωσης :

  • οι μισθωτοί με ασφάλιση στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να εισάγουν τον χρόνο ασφάλισης (ημέρες εργασίας) που πραγματοποιήθηκε έως και το 2001, καθόσον ο χρόνος ασφάλισης από το 2002 και μετά, εμφανίζεται αυτόματα στη φόρμα της αίτησης.
  • οι ασφαλισμένοι σε άλλους Φορείς, δηλαδή για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ ή του πρ. ΕΤΑΑ θα πρέπει να εισάγουν όλο τον χρόνο ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στον Φορέα τους.

Η επικουρική

Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθεί ο ασφαλισμένος για την υποβολή της αίτησης για την επικουρική του σύνταξη εφόσον έχει επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΜ (τελευταίος φορέας). Συγκεκριμένα επιλέγει το πεδίο «ΑΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» και τον εισάγει στην πλατφόρμα του ΕΤΕΑΜ. Σημείωση ότι ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης, μπορεί να υποβάλλει ο ασφαλισμένος μόνο για σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας. Στην περίπτωση θανάτου η κατάθεση γίνεται μόνο χειρόγραφα.

Εάν έχει επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ (τελευταίος φορέας), τότε θα πρέπει να μπει στο site www.eteaep.gov.gr, να εκτυπώσει την αντίστοιχη αίτηση συνταξιοδότησης, να την συμπληρώσει και στη συνέχεια, να την στείλει είτε ηλεκτρονικά μέσω email είτε με κούριερ.

Η προσωρινή σύνταξη

Στη φόρμα υποβολής της αίτησης για την κύρια σύνταξη υπάρχει ειδική πλατφόρμα για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης. Εκεί ο ασφαλισμένος θα πρέπει να εισαγάγει το χρόνο ασφάλισής του και (όπου δεν εμφανίζονται αυτόματα) τις αποδοχές του από το 2002 κι έπειτα και αρκετά άλλα στοιχεία για να του χορηγηθεί το 80% της σύνταξης ως προσωρινή.

Σε αντίθετη περίπτωση υποβάλει χειρόγραφη αίτηση και λαμβάνει ως προσωρινή σύνταξη το 50% των αποδοχών του, το προηγούμενο από την υποβολή της αίτησης έτος. Σημείωση ότι η προσωρινή σύνταξη χορηγείται υπό προϋποθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments