Διεθνή

Λίβανος: Αίτημα για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ

Λίβανος: Αίτημα για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ
Λίβανος: Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά οικονομική βοήθεια ο Λίβανος.

Λίβανος: Η κυβέρνηση του Λιβάνου υπέγραψε σήμερα Αίτημα για βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπέγραψε η κυβέρνηση του Λιβάνου, σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, Χασάν Ντιάμπ. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην ιστορία του Λιβάνου. Έχουμε κάνει αυτό το πρώτο βήμα στον δρόμο διάσωσης του Λιβάνου από το βαθύ χρηματοπιστωτικό κενό. Και θα ήταν δύσκολο να βγούμε από αυτό χωρίς αποτελεσματική βοήθεια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την Πέμπτη η Βηρυτός πέρασε ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης λέγοντας ότι αυτό θα είναι η βάση για την προσφυγή της στο ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντιάμπ τόνισε πως «ελπίζει στην εξασφάλιση βοήθειας ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ».

Σε δύσκολη οικονομική θέση η χώρα:

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαρτίου ο Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν μπορούσε να αποπληρώσει οφειλή 1,2 δισεκατομμυρίου του χρέους της, κάνοντας έτσι λόγο για την πρώτη αδυναμία πληρωμής στην ιστορία του Λιβάνου. Χώρα που καταρρέει κάτω από ένα χρέος 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων – δηλαδή σχεδόν το 170% του ΑΕΠ της – ο Λίβανος θα “αναδιαρθρώσει το χρέος του σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον”, πρόσθεσε τότε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

“Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο (…) ωθώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναστείλει την πληρωμή μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 9 Μαρτίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. “Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία, με την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων” συμπεριλαμβανομένης της “μείωσης των δημόσιων δαπανών”, πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments