Κόσμος

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά να αποκατασταθεί η ελεύθερη μετακίνηση εντός Σένγκεν

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά να αποκατασταθεί η ελεύθερη μετακίνηση εντός Σένγκεν
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης εντός Σένγκεν ζητά το Ευρωκοινοβούλιο. «Τα σύνορα πρέπει να ξανανοίξουν με σεβασμό στην αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης» τονίζεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα των βουλευτών.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης εντός Σένγκεν ζητά το Ευρωκοινοβούλιο. «Τα σύνορα πρέπει να ξανανοίξουν με σεβασμό στην αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης» τονίζεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα των βουλευτών.

Η γρήγορη επιστροφή σε μια πλήρως λειτουργική ζώνη Σένγκεν είναι απαραίτητη για να διαφυλαχθεί η ελευθερία της μετακίνησης και να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές, σε ψήφισμα που υιοθέτησαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου, με 520 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 59 αποχές, εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τους εναπομείναντες εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν και τις επιπτώσεις τους σε ανθρώπους και επιχειρήσεις.

Τονίζουν ότι η γρήγορη και συντονισμένη επιστροφή σε μια πλήρως λειτουργική ζώνη Σένγκεν είναι υψίστης σημασίας προκειμένου αφενός να διατηρηθεί η ελευθερία της μετακίνησης, ένα από τα κυριότερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αφετέρου να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την πανδημία. Επίσης, καταδικάζουν οποιαδήποτε μη συντονισμένη, διμερή δράση από μεμονωμένα κράτη μέλη και υπογραμμίζουν την αρχή της μη διακριτικής μεταχείρισης στο εκ νέου άνοιγμα των συνόρων.

Ακόμη, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να ανοίξει επειγόντως η συζήτηση για το σχέδιο ανάκαμψης για τη ζώνη Σένγκεν, προκειμένου ο οποιοσδήποτε προσωρινός εσωτερικός έλεγχος να μην αποκτήσει ατύπως μόνιμο χαρακτήρα. Το σχέδιο θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ενδεχόμενου δεύτερου κύματος.

Ο πρόεδρος και εισηγητής της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου, Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία), δήλωσε:

«Αν και η ολοένα αυξανόμενη άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι καλό νέο, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται δεν είναι ο πλέον κατάλληλος. Αν δεν επιστρέψουμε σε μια πλήρως λειτουργική ζώνη Σένγκεν θα μας λείπει πάντα μια πέτρα στα θεμέλια της ανάκαμψης. Η πλήρης αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης, η απουσία διακριτικής μεταχείρισης, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη είναι ύψιστης σημασίας και βασικές αξίες της ΕΕ».

Το μέλλον της ζώνης Σένγκεν: νέα διακυβέρνηση και διεύρυνση

“Χρειάζεται μεσοπρόθεσμα”, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, “να σκεφτούμε πώς να βελτιώσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών για να διασφαλίσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση της ζώνης Σένγκεν”. Υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων, καλούν την Επιτροπή να προτείνει μία μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της ζώνης Σένγκεν. Το ΕΚ ζητά επίσης από το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση της ζώνης Σένγκεν και να προχωρήσει η ένταξη της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας.

Σχετικές πληροφορίες για το θέμα

Αφού θέσπισαν εσωτερικούς ελέγχους για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αίρουν τους ελέγχους και τους σχετικούς περιορισμούς στα ταξίδια. Η Επιτροπή συνέστησε στις χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν την άρση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020 και δημιούργησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Re-open EU» για την παροχή των πλέον έγκυρων και πρόσφατων πληροφοριών στους ταξιδιώτες.

Η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία. Μέλη της είναι οι εξής χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ: Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν. Η Ευρώπη γιορτάζει αυτή την εβδομάδα την 35η επέτειο της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου 1985 στην πόλη Σένγκεν του Λουξεμβούργου για την κατάργηση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων.

Μπορείτε να δείτε το ψήφισμα εδώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments