Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Κανένα «φως» – Αποχώρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Σύνοδος Κορυφής: Κανένα «φως» – Αποχώρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου
Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι σκληρές διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Μαραθώνιος” στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει επιτυχή έκβαση η Σύνοδος Κορυφής. Οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να διαπραγματεύονται προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να δώσουν τα χέρια για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη σωτηρία της οικονομίας, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, πηγές σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως οι συζητήσεις, που έχουν ξεκινήσει από την παρασκευή, να παραταθούν και αύριο Δευτέρα.

Έφυγε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου:

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί. Παράλληλα, ενώ η Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ’αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος». O ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, από την μεριά του, εμφανίστηκε αισιόδοξος, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν, Μέρκελ, Κόντε και Σάντσεθ:

Στο περιθώριο της Συνόδου, οι ηγέτες τεσσάρων χωρών είχαν συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα. Στο τραπέζι κάθισαν μαζί τους και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

«Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι», είπε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments