Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Πότε θα γίνει η εκταμίευση των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Πότε θα γίνει η εκταμίευση των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ
Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με ό,τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσει από το 2021, στη βάση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου».

Επίσης, ο κος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για ταχεία ανάταξη της οικονομίας. «Διττός στόχος είναι να στηρίξουμε βραχυπρόθεσμα την ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και δεύτερον να θέσουμε τα θεμέλια για τη γρήγορη και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Σκοπός η μετά κορωνοϊό εποχή να είναι «μία εποχή υψηλής παραγωγικότητας, υψηλής ανταγωνιστικότητας και υψηλής διατηρήσιμης έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής μεγέθυνσης», επεσήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας –  Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου.

«Μέχρι σήμερα που μιλάμε η χώρα τα έχει καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις. Μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουμε καταφέρει, με τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε και που διαρκώς δημιουργούμε, να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες -κυρίως τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα», σημείωσε σχετικά με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και τα προγράμματα που υλοποιούνται για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

«Προσδοκούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες, να εισρεύσουν οι πόροι από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από δαπάνες που ήδη έχουμε κάνει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά τον Αύγουστο να αρχίσουν να εισρέουν πόροι από τις αποφάσεις που πήραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά πρόσφατα, όπως είναι το έργο SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης».

Πώς θα αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση τα χρήματα;

Πάντως, η εκταμίευση των σχετικών πόρων δεν έχει γίνει και ο ίδιος εκτιμά ότι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά, ενώ το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» υλοποιείται. Στη συνέχεια, από το 2021 και μετά να αρχίσουν να εισρέουν πόροι από τις πρόσφατες πολύ θετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Και όσο για τις προτεραιότητες σε έργα που θα προωθηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εξήγησε πως υπάρχουν κάποιες σκέψεις, κάποιες κατευθύνσεις ως ελληνική κυβέρνηση και προφανώς αυτές ήδη έχουν συζητηθεί.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε αυτό το σχέδιο. Θα ακούσουμε υπουργεία, θα ακούσουμε κόμματα της αντιπολίτευσης, θα ακούσουμε φορείς, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και μελλοντικά να υλοποιήσουμε το βέλτιστο για τη χώρα», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments