Πολιτική

Κικίλιας για εμβόλιο: Με ιεράρχηση οι εμβολιασμοί – Κι άλλα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων

Κικίλιας για εμβόλιο: Με ιεράρχηση οι εμβολιασμοί – Κι άλλα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων
Κικίλιας για εμβόλιο: O υπουργός Υγείας εξήγησε ότι όταν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο, οι εμβολιασμοί θα γίνονται με ιεράρχηση, ενώ θα ληφθούν και άλλα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων σε περίπτωση δεύτερου κύματος.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι όταν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι έτοιμο, οι εμβολιασμοί θα γίνονται με ιεράρχηση. Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας, είπε ότι από κοινού η ευρωπαϊκή οικογένεια προχωρά σε συνεργασίες με εταιρείες και πανεπιστήμια και προφανώς θα υπάρχει ιεράρχηση για εκείνους που πρέπει να προστατευτούν. «Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι μεγάλοι σε ηλικία συμπολίτες μας και οι υπέργηροι, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις πρώτα απ όλα για να εμβολιαστούν», είπε ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα  ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας των εμβολίων ούτε υπάρχει υποχρεωτικότητα, αλλά ισχυρή σύσταση εμβολιασμού.

Θα ληφθούν και άλλα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων σε περίπτωση δεύτερου κύματος του ιού

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι εκτός από το εμβόλιο η πολιτεία θα λάβει και άλλα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων σε περίπτωση δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ στα ερωτήματα αν υπάρχει πιθανότητα περιορισμού της κυκλοφορίας για άτομα άνω των 65 ή να γίνει υποχρεωτική μάσκα σε εργασιακούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, είπε ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να προστατευτούν αυτοί που κινδυνεύουν. «Εμείς θα μελετήσουμε πως θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αν πρέπει λοιπόν οι άνω των 65 -λέτε εσείς, να στέλνουν sms όπως στέλναμε πέρσι όλοι ή να συμπληρώνουν χαρτί, ναι θα το κάνουμε. Αν θα πρέπει να δώσουμε άδεια γι αυτούς οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και δουλεύουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, ναι θα το κάνουμε. Θα προστατεύουμε αυτούς που κινδυνεύουν», τόνισε ο υπουργός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Σε αρκετές από αυτές γενικεύεται η χρήση της μάσκας –όπως στο Λονδίνο και τη Βιέννη– παρόλου που η πλέον πληγείσα ήπειρος παραμένει πάντα η Αμερική, με περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια κρούσματα μέχρι σήμερα. Παράλληλα το ευρωπαϊκό παράρτημα του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών «με προσοχή».

«Η πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 σε ορισμένες χώρες, μετά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης ασφαλώς και είναι λόγος ανησυχίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρώπη μετρά 207.118 θανάτους και περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα. 

Ο φονικός ιός δείχνει να εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρη την υφήλιο

Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη. Ο ρυθμός εξάπλωσης σημειώνει αύξηση σε ΗΠΑ,  Βραζιλία, η Ινδία όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα αλλά και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Σουδάν, τη Βολιβία, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ μεταξύ άλλων.

Πολλές χώρες παρατηρούν δεύτερη κορύφωση της πανδημίας λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφού είχαν καταγράψει την πρώτη κορύφωση. «Δεν θα επιστρέψουμε στην ‘παλιά κανονικότητα’. Η πανδημία έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς αυτή την εβδομάδα. «Ζητάμε από όλους να αντιμετωπίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν για το πού πάνε, τι κάνουν και ποιον συναντούν ως αποφάσεις ζωής και θανάτου, διότι είναι τέτοιες», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments