Διεθνή

Συνάντηση Πομπέο – Τσαβούσογλου: Στο προσκήνιο η Ανατολική Μεσόγειος

Συνάντηση Πομπέο – Τσαβούσογλου: Στο προσκήνιο η Ανατολική Μεσόγειος
Συνάντηση Πομπέο - Τσαβούσογλου: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες - Οι ΗΠΑ έχουν στόχο να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία, ως συνέχεια των επαφών της ελληνικής πλευράς, με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, με τις ΗΠΑ να έχουν ως στόχο να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που ξεκαθάρισαν και μετά τη συνάντηση Πομπέο-Δένδια.

Επιπλέον, στις 23 Αυγούστου λήγει η παράνομη NAVTEX της Τουρκία, ενώ το άνοιγμα της Βουλής μία ημέρα αργότερα θα δώσει τη δυνατότητα να επικυρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο. Παράλληλα σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι ημέρες εκείνες είναι κρίσιμες και λόγω του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 27 – 28 Αυγούστου.

Νέα Navtex εξέδωσε η Τουρκία με την οποία παρατείνει τις γεωτρήσεις

Νέα Navtex εξέδωσε η Τουρκία με την οποία παρατείνει τις γεωτρήσεις που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου του πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ. Παρά την στήριξη της ΕΕ στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, η Άγκυρα μοιάζει να θεωρεί ότι η δήλωση αυτή δεν την αφορά και συνεχίζει τις εργασίες που είχε εξαγγείλει. Παρουσία στα κυπριακά νερά έχει και ένα δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros.

Η παράνομη γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου παρατείνεται για περίπου ένα ακόμη μήνα, καθώς η Navtex έχει διάρκεια από τις 18 Αυγούστου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου. Για την έκδοση νέων NAVTEX από την Τουρκία είχαν προειδοποιήσει σήμερα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία διευκρίνιζαν ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις διπλωματικές κινήσεις.

Η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γίνεται η προσπάθεια από την πλευρά της Γερμανίας, οι δύο χώρες να ξεκινήσουν συνομιλίες μετά τις 23 Αυγούστου.  Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της  τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο γερμανός ΥΠΕΞ  αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε την πάγια στάση του Βερολίνου: «Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα.», αναφέρει το in.gr. Απευθυνόμενος τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα ο κ. Μάας τόνισε ακόμη ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν – ούτε οι τουρκικές γεωτρήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments