Πολιτική

Νίκος Δένδιας Κύπρος: «Η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δεν παράγει δίκαιο»

Νίκος Δένδιας Κύπρος: «Η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δεν παράγει δίκαιο»
Νίκος Δένδιας Κύπρος: Στην προκλητική στάση που εξακολουθεί να τηρεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε από την Κύπρο ο υπουργό Εξωτερικών.

“Οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των επιλογών της”, σημείωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, τόνισε πως «οι προσχηματικές εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο δεν πείθουν κανένα. Όσο μας αφορά είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου».

Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη το μεσημέρι της Τρίτης 18 Αυγούστου:

“Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. Περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονούν το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση. Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών”.

Όπως επεσήμανε, στη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου “στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς” και “συμβάλλουν στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας”. Στις επόμενες ημέρες άλλωστε, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν μαζί στο άτυπο συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίο έχει την θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

“Η κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της Ένωσης και θα πρέπει να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση της”, υπογράμμισε και ανέφερε πως η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί και στο ανώτατο επίπεδο: Στη Σύνοδο της ΜΕD7 στην Κορσική και ακολούθως στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στις απολύτως καταδικαστέες, όπως τις χαρακτήρισε, παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα, σημείωσε και πρόσθεσε: “Δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της. Είναι προφανές ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά. Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων”. “Οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πείθουν κανένα. Όσο μας αφορά είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου”, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments