Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμένιοι καταγγέλλουν επιθέσεις κατά αμάχων – Ενατοντάδες νεκροί στα πεδία μαχών

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμένιοι καταγγέλλουν επιθέσεις κατά αμάχων – Ενατοντάδες νεκροί στα πεδία μαχών
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία διαθέτει «αποδείξεις» ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.

Στο χείλος του ολοκληρωτικού πολέμου μοιάζει να βρίσκονται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ οι μάχες συνεχίζονται και τα νοσοκομεία γεμίζουν. Οι Αρμένιοι καταγγέλλουν επιθέσεις κατά αμάχων, την ώρα που η Μόσχα στέλνει σαφές μήνυμα κατά της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής στη σύρραξη.

Σήμερα χτυπήθηκε το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με τον Αρτσρούν Οβανισιάν, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, «υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων, πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές». Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον θάνατο άλλων 54 στρατιωτών του, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τω αρμενικών στρατιωτικών απωλειών σε 158 .

Η Αρμενία διαθέτει «αποδείξεις» ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η οποία κυκλοφόρησε σήμερα. Ο Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι στηρίζει τον αζέρικο στρατό με μαχητικά αεροσκάφη, drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και «μισθοφόρους και τρομοκράτες» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την αποσχιθείσα περιοχή που στηρίζεται από την Αρμενία, όπου συγκρούονται από την Κυριακή Μπακού και Γερεβάν.

«Έχουμε αποδείξεις», τόνισε ο Πασινιάν

«Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουρκικά F-16 για να βομβαρδίσουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Άνω Καραμπάχ», κατήγγειλε ο ίδιος. «Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αμερικανική κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει ότι F-16 που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σκοτώνουν Αρμένιους σε αυτή τη σύγκρουση», τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός. «Υπάρχουν αποδείξεις», συνέχισε, «ότι Τούρκοι διοικητές του στρατού εμπλέκονται άμεσα στη διοίκηση της επίθεσης».

Ανησυχία Πούτιν – Πασινιάν

Ο Πούτιν συζήτησε για την κατάσταση στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν και εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με τη συμμετοχή στις εχθροπραξίες μαχητών που ανήκουν σε μη νόμιμες οργανώσεις από την Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η παρουσία ξένων μαχητών από την Μέση Ανατολή υπήρξε ένα από τα θέματα της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία για την εμπλοκή της στη σύρραξη Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.

«Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση και πάλι στην αναγκαιότητα να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν οι προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για την διευθέτηση της κρίσης, στο πνεύμα την κοινή δήλωσης της 1η Οκτωβρίου των προέδρων των χωρών που συμπροεδρεύουν στην ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments