Διεθνή

Τουρκία σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι έρευνες του Oruc Reis πραγματοποιήθηκαν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Τουρκία σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι έρευνες του Oruc Reis πραγματοποιήθηκαν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Τουρκία σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απάντηση στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους, που πήρε θέση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε η Άγκυρα σημειώνοντας πως «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αυτές που δημιουργούν την ένταση στην περιοχή».

Ανακοίνωση μέσω της οποίας απαντά στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους, για τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Σε αυτή, οι γείτονες σημειώνουν πως οι έρευνες του Oruc Reis πραγματοποιήθηκαν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα ενώ παράλληλα τονίζουν ότι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι ο χάρτης της Σεβίλλης, που αντιπροσωπεύει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας του ελληνοκυπριακού δίδυμου, δεν έχει καμία νομική σημασία. Είναι επομένως μια σοβαρή αντίφαση για τις ΗΠΑ να επικρίνουν τις σεισμικές δραστηριότητες έρευνας του Oruç Reis, όπως πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτή η ασυνέπεια παρατηρείται επίσης στις δηλώσεις ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ. Η πλευρά που αυξάνει τις εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η “Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου” (όπως αποκάλεσε την ΚΔ) και η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, τα βήματα της Ελλάδας, που κλιμάκωσαν την ένταση από τις 12 Σεπτεμβρίου κι έπειτα, κοινοποιήθηκαν από το υπουργείο μας».

Το μεσημέρι της Τρίτης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου, Μόργκαν Όρταγκους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε τις νέες τουρκικές Navtex και ζήτησε από την Άγκυρα να τερματίσει τις προκλήσεις, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα.

«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της δραστηριότητας που σχετίζεται με έρευνες σε περιοχές όπου η Ελλάδα κατέχει επίσης δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την πρόκληση και να επιτρέψει να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα».

Επίσης, το Στέιτ Ντυιπάρτμεντ εξέδωσε και την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments