Διεθνή

Κομισιόν για Τουρκία: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι»

Κομισιόν για Τουρκία: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι»
Κομισιόν για Τουρκία: Το χρονοδιάγραμμα για τις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου.΄

Τα επόμενα βήματά της αναφορικά με τις σχέσεις της με την Τουρκία εξετάζει η Κομισιόν ενόψει και του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο. Όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, “οι ηγέτες των κρατών  -μελών θα αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αναφορικά με την Τουρκία, τα πάντα είναι στο τραπέζι».

«Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι» σημείωσε ο κ. Στάνο και προσέθεσε ότι «έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας».

Ακόμη, είπε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών – μελών της ΕΕ θα συναντηθούν κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και θα ξαναδούν εάν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους. Οι προσδοκίες τους ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο. Όπως είπα το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα:

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επιβολή κυρώσεων στην . Πρόκειται για τροπολογία που κατέθεσε στις  η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχή. Η απόφαση αυτή από τους ευρωβουλευτές στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στο Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της συνειζόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδεικνύεται ότι η φωνή των Ελλήνων και  ευρωβουλευτών του ΕΛΚ είναι ισχυρή. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της συγκεκριμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, έχει ταχθεί στο πλευρό της Αθήνας και της Λευκωσίας, οι οποίες σθεναρά υπερασπίζονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες αποφάσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στα δύο κράτη μέλη της Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments