Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε οι πληρωμές του Ιανουαρίου – Τι αλλάζει στις αναστολές για το Φεβρουάριο

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε οι πληρωμές του Ιανουαρίου – Τι αλλάζει στις αναστολές για το Φεβρουάριο
Επίδομα 534 ευρώ: Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο καθώς η διαδικασία έχει ξεκινήσει από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο καθώς η διαδικασία έχει ξεκινήσει από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο μέχρι και 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ. Πότε θα πληρωθούν οι αναστολές του Ιανουαρίου

Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν:

  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021.
  • Η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας – Μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Δεκέμβριο 2020.
  • Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων για το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
  • Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 των Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Τι αλλάζει στις δηλώσεις του Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας έως τις 5 Φεβρουαρίου θα γίνονται οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή την περίοδο 1- 5 Φεβρουαρίου. Την Παρασκευή με ανακοίνωσή του το υπουργείο έκανε γνωστό πως παρατείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας και το Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα:

  • Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας συνεχίζεται και για το μήνα Φεβρουάριο 2021 κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α-Δ) της τελευταίας εν ισχύ Κ.Υ.Α.
  • Επανέρχεται από τον μήνα Φεβρουάριο η διαδικασία εκ των προτέρων υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για όλες τις περιπτώσεις.
  • Ειδικά όσον αφορά στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, σε συνέχεια της από 29 Ιανουαρίου ενημέρωσης ότι θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο (κατά τα πρότυπα της λίστας ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ιανουαρίου), επισημαίνεται ότι η διαδικασία δήλωσης των αναστολών εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιείται και καθίσταται προαναγγελτική, με βάση την εμπειρία των τελευταίων μηνών και με στόχο την πιο ορθολογική λειτουργία του συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των λογιστών, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.
  • Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.
  • Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments