Οικονομία

Bitcoin: «Καλπάζει» η αποδοχή και η τιμή του – Γιατί τραβάει την προσοχή μεγιστάνων

Bitcoin: «Καλπάζει» η αποδοχή και η τιμή του – Γιατί τραβάει την προσοχή μεγιστάνων
Σε νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ, πολύ κοντά στα 50.000 δολάρια, κινήθηκε την Τρίτη, το bitcoin, διευρύνοντας το ράλι του.

Στην αγορά της Ασίας, το ψηφιακό νόμισμα σκαρφάλωσε 3,6% στα 49.913 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Η τιμή του έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε ένα έτος και φυσικά η απόδοσή του είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με αυτή των πιο παραδοσιακών επενδύσεων, όπως σε μετοχές, χρυσό και εμπορεύματα. Η σταθερή άνοδος του bitcoin στηρίζεται από τη διευρυνόμενη υιοθέτησή του από μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως από την Tesla, η οποία ανακοίνωσε ότι επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια στο κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση σχετικά με το αν το κρυπτονόμισμα έχει εν γένει κάποια εγγενή αξία, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι επενδυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλες ζημιές, επειδή στα κρυπτονομίσματα είναι ιδιαίτερα έντονο το κερδοσκοπικό στοιχείο.

«Η μεταβλητότητα του bitcoin είναι πιθανό να συνεχισθεί βραχυπρόθεσμα και να παραμείνει υψηλή βραχυπρόθεσμα έως ότου παγιωθεί στο επόμενο επίπεδό του», δήλωσε αναλυτής του Bloomberg Intelligence, προσθέτοντας ότι τα 100.000 δολάρια μπορεί να είναι ένας πιο μακροπρόθεσμος στόχος.

Το bitcoin εξασφάλισε μεγαλύτερη προσοχή από το επιχειρηματικό κατεστημένο το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, μία επενδυτική εταιρεία της Morgan Stanley εξετάζει αν θα επενδύσει σε αυτό, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Στον Καναδά, αξιωματούχοι ενέκριναν το πρώτο βορειοαμερικανικό fund σε bitcoin το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήριο.

Η αμερικανική τράπεζα BNY Mellon ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας για τη διαχείριση και αποθήκευση παραδοσιακών και ψηφιακών assets. Η Mastercard σχεδιάζει να επιτρέψει σε κατόχους μετρητών να κάνουν συναλλαγές σε συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα μέσω του δικτύου της. Ψηφιακά νομίσματα έχουν προσελκύσει ήδη την προσοχή μεγιστάνων των hedge funds, όπως των Alan Howard και Paul Tudor Jones.

Λίγες παραπάνω πληροφορίες για το Bitcoin

Το Bitcoin (Μπιτκόιν) είναι ένα κρυπτονόμισμα (cryptocurrency). Είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα χωρίς κεντρική τράπεζα ή κεντρικό διαχειριστή που μπορεί να κάνει μεταφορές από χρήστη σε χρήστη του δικτύου bitcoin, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου. Οι συναλλαγές εξασφαλίζονται από τους κόμβους του δικτύου με κρυπτογράφηση και καταχωρούνται σε ένα δημόσια κατανεμημένο ημερολόγιο ονομαζόμενο blockchain.

Το bitcoin εφευρέθηκε το 2008 από μία άγνωστη ομάδα χρησιμοποιώντας το όνομα Satoshi Nakamoto και ξεκίνησε το 2009 όταν ο πηγαίος κώδικάς του δόθηκε στο διαδίκτυο σαν ελεύθερο λογισμικό. Τα bitcoins δόθηκαν σαν αμοιβή για μια επεξεργασία ονομαζόμενη εξόρυξη (mining). Αυτά μπορούσαν να εξαργυρωθούν με άλλα νομίσματα, προϊόντα και υπηρεσίες. Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ εκτιμά ότι το 2017, υπήρχαν από 2,9 έως 5,8 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες που χρησιμοποιούν ένα πορτοφόλι με κρυπτονομίσματα, οι περισσότεροι των οποίων χρησιμοποιούσαν bitcoin.

Το bitcoin έχει κατακριθεί για την παράνομη χρήση του, την μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τη μεταβλητότητα της τιμής και κλοπές από τις μετατροπές με άλλα νομίσματα. Μερικοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων κατόχων Νόμπελ, το έχουν χαρακτηρίσει εργαλείο σαπουνόφουσκας. Το bitcoin έχει χρησιμοποιηθεί και σαν επένδυση, μολονότι διάφορα πρακτορεία κανονισμών έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς επενδυτές για το bitcoin.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments