Οικονομία

Υπουργείο Εσωτερικών: 19 εκατ. ευρώ σε 30 Δήμους από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”

Υπουργείο Εσωτερικών: 19 εκατ. ευρώ σε 30 Δήμους από το Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”
Υπουργείο Εσωτερικών: Στο πλαίσιο του Προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ”, υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, αποφάσεις ένταξης που αφορούν σε έργα συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ για 30 Δήμους σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ”, υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, αποφάσεις ένταξης που αφορούν σε έργα συνολικού ύψους 19 εκατ. ευρώ για 30 Δήμους σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα:

  • 13,3 εκατ. ευρώ διατίθενται για έργα Αθλητικών Εγκαταστάσεων
  • 5 εκατ. ευρώ διατίθενται για έργα που σχετίζονται με την κατασκευή, την επισκευή, τη συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων
  • 315.000 ευρώ αφορούν στη χρηματοδότηση Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων
  • 31.500 ευρώ αφορούν σε έργα που σχετίζονται με Στέγαστρα Στάσεων
  • 113.000 ευρώ αφορούν σε έργα που σχετίζονται με ράμπες και χώρους υγιεινής ΑμεΑ

«Πρόκειται για έργα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, που στόχο έχουν τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Προχωράμε με σχέδιο, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας αναπτυξιακά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση, καλύπτοντας έτσι σημαντικές ανάγκες σε υποδομές και κρίσιμους τομείς για τις τοπικές κοινωνίες, πάντοτε με γνώμονα να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Υπουργείο Εσωτερικών: Σκοπός και στόχοι του προγράμματος

Βασικοί στόχοι του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» είναι:

α) Η ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης

β) Η βελτίωση των υποδομών

γ) Η αύξηση της απασχόλησης

δ) Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των δήμων

2. Σκοπός του Προγράμματος είναι η χρηματοδότηση των έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών των δήμων.

3. Η συνολική διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος είναι η περίοδος 2018-2022, με δυνατότητα παράτασης. Άρθρο 2 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Δήμοι καθώς και τα νομικά πρόσωπα αυτών. 2. Περιοχή παρέμβασης του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» είναι όλη η χώρα. Άρθρο 3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Οι άξονες προτεραιότητας του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» είναι: α) Η τοπική ανάπτυξη και η προστασία περιβάλλοντος, ήτοι: κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων. β) Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων, ήτοι: κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω.

Άρθρο 4 ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στο «Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» πραγματοποιείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα τη ΣΑΕ-055 και τον ενάριθμο 2017ΣΕ05500010 με προϋπολογισμό τριακόσια εκατομμύρια (300.000.000)€. Άρθρο 5 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΡΓΩΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

1. Βασικά κριτήρια για την επιλογή των δράσεων είναι: α) η συμβολή των υπό ένταξη μελετών, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών στους αναπτυξιακούς στόχους του προγράμματος, β) η συμβολή στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του δήμου και γ) γενικότερα η σκοπιμότητα, ο ολοκληρωμένος και λειτουργικός χαρακτήρας και η ωριμότητα υλοποίησης των προτεινόμενων δράσεων.

2. Για την υποβολή προτάσεων στο «Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», εκδίδονται προσκλήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, στις οποίες εξειδικεύονται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και τα έντυπα και δικαιολογητικά που απαιτούνται (Τεχνικά Δελτία Έργων, αποφάσεις συλλογικών οργάνων κλπ), η ανάλυση των κριτηρίων επιλογής, η προτεραιοποίηση των αναγκών, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

3. Τα αιτήματα ένταξης των δράσεων στο «Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την πρόσκληση.

4. Η υποβολή των αιτημάτων από τους φορείς για την ένταξη στο «Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» πραγματοποιείται με αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων τους, οι οποίες λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

5. Η απόφαση ένταξης έργου στο Πρόγραμμα εκδίδεται από τον Υπουργό Εσωτερικών με μέριμνα της Διεύθυνσης Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής και στηρίζεται στην αξιολόγηση των προτάσεων σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής, όπως αυτά προσδιορίζονται στην παρούσα καθώς και στις σχετικές προσκλήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments