Οικονομία

Χρέος: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος παρά την πανδημία αναφέρει η Fitch

Χρέος: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος παρά την πανδημία αναφέρει η Fitch
Χρέος: Βιώσιμο παρά την πανδημία παραμένει το ελληνικό χρέος παρά την πανδημία αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αλλά η βιωσιμότητα υποστηρίζεται από πολλούς παράγοντες.

Βιώσιμο παρά την πανδημία παραμένει το ελληνικό χρέος παρά την πανδημία αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αλλά η βιωσιμότητα υποστηρίζεται από πολλούς παράγοντες.

Fitch: Τι αναφέρει η έκθεση για το Δημόσιο χρέος

Η διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του οποίου διαμορφώνεται με όρους παραχώρησης, σημαίνει ότι είναι πολύ χαμηλό το κόστος εξυπηρέτησής του.

Ο Fitch προβλέπει ότι ο λόγος των πληρωμών τόκων προς τα έσοδα θα είναι τα επόμενα δύο χρόνια από τους χαμηλότερους στις χώρες με αξιόχρεο ‘BB’. Προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα κορυφωθούν το 2022/23 και στη συνέχεια θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ σε 10ετή ορίζοντα. «Ένα εναλλακτικό σενάριο με υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα έδειχνε μία αύξηση του λόγου των ακαθάριστων δανειακών αναγκών προς το ΑΕΠ στο μέλλον», σημειώνει.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αυξήθηκε στο 207% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 από 181% το 2019 ως αποτέλεσμα του ισχυρού σοκ που προκάλεσε η πανδημία στα δημόσια οικονομικά της. «Αναμένουμε ότι ο λόγος του χρέους θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό φέτος για να μειωθεί στο 193% το 2022», αναφέρει ο Fitch.

Ποια τα στοιχεία το προηγούμενο έτος

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της χώρας, λόγω του αυξημένου δανεισμού με ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χώρα μετά την Ιαπωνία, που θα έχει χρέος υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ της, με τη διαφορά ότι το ιαπωνικό δημόσιο χρέος είναι εσωτερικό.

Η εκτίναξη του χρέους, σε επίπεδα πάνω από το 200% του ΑΕΠ, οφείλεται τόσο στην αύξηση του δανεισμού όσο και στη μείωση του ύψους του ΑΕΠ, λόγω της βαθιάς ύφεσης που καταγράφει ήδη η οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ανήλθε στο ποσό των 362,87 δισ. ευρώ, από 356,02 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019. Προκύπτει δηλαδή αύξηση της τάξης των 6,9 δισ. ευρώ σε ένα εξάμηνο και οφείλεται στις εκδόσεις των ομολόγων και εντόκων γραμματίων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην ίδια περίοδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments