Οικονομία

ΔΕΗ: Συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ: Συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ΔΕΔΔΗΕ
ΔΕΗ: Συνεδριάζει σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αλλά και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνεδριάζει σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αλλά και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι από την αύξηση του κεφαλαίου αναμένονται τουλάχιστον 750 εκατομμύρια από την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ και θα φέρουν συνολικά κέρδη άνω των 2 δισεκατομμυρίων.

Πως διαμορφώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έως το 2026

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έως το 2026 διαμορφώνεται στα 8,4 δισ. ευρώ, με στόχο:

  • Την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) στα 9,1 γιγαβάτ.
  • Τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.
  • Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.
  • Η Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και τον υπεύθυνο λειτουργίας (COO), ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών (COO) με διαδικασία επιλογής από λίστα πέντε υποψηφίων που θα προτείνει διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού.
  • Η ΓΕΝΟΠ που διαφωνεί με τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη απεργία.

ΔΕΗ: Προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατομμύρια ευρώ

Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα σήμερα η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν στα 471,5 εκατ. ευρώ του έτους σε σχέση με τα 457,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Το αντίστοιχο περιθώριο διαμορφώθηκε σε 21,5% από 20,3%.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος της δραστηριότητας της Παραγωγής όπου καταγράφηκε αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες φυσικού αερίου.

Το πρώτο εξάμονο του έτους καταγράφηκε μείωση της συμμετοχής της λιγνιτικής παραγωγής στο 23% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ, από 33% και αύξηση της παραγωγής από υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου κατά 108% και 54,7% αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments