Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Στο “τραπέζι” η πρόωρη εξόφληση του χρέους σε ΔΝΤ και Ευρωζώνη

Χρήστος Σταϊκούρας: Στο “τραπέζι” η πρόωρη εξόφληση του χρέους σε ΔΝΤ και Ευρωζώνη
Χρήστος Σταϊκούρας: Στην κυβερνητική ατζέντα και πολύ ψηλά στους στόχους βρίσκεται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα η πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 7.1 δισεκατομμύρια προς το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.

Στην κυβερνητική ατζέντα και πολύ ψηλά στους στόχους βρίσκεται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα η πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 7.1 δισεκατομμύρια προς το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.

Ο αρμόδιος υπουργός, παράλληλα τόνισε πως γίνεται συζήτηση για την Ελλάδα να βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας όσο και για την πρόωρη αποπληρωμή χρεών συνολικού ύψους 7,1 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες της Ευρωζώνης, σε συνέντευξη στη Ναυτεμπορική.

Έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις

Oι διαβουλεύσεις για τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες, ενώ, αναφερόμενος στο πότε θα εξέλθει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία, δηλώνει ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και, κυρίως, από τον χρόνο καταβολής μιας υπολειπόμενης -από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- δόσης».

Χρήστος Σταϊκούρας

Για την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή

«Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι ικανοποιητικοί και οδηγούν σε υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021. Ταυτόχρονα όμως υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες και υψηλοί κίνδυνοι, αποτέλεσμα της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης. Αβεβαιότητες και κίνδυνοι που μπορεί να φρενάρουν τη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν και θα καταλήξουμε στις προβλέψεις που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό την ερχόμενη εβδομάδα».

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Η άσκηση για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ, και την προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές που προέκυψαν με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεπώς, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι. Είναι, όμως, δεδομένη η επιδίωξή μας, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, να επιτύχουμε δικαιότερη κατανομή του φόρου και, από το 2022, περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν ακόμα λιγότερο ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με αυτόν που πληρώνουν την τελευταία διετία, και ο οποίος, από τον Σεπτέμβριο του 2019, είναι ήδη μειωμένος, μεσο-σταθμικά, κατά 22%».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments