Τεχνολογία

Facebook: Αυτά είναι τα ποσοστά παρενόχλησης ή εκφοβισμού στην πλατφόρμα του

Facebook: Αυτά είναι τα ποσοστά παρενόχλησης ή εκφοβισμού στην πλατφόρμα του
Facebook: Η εταιρεία έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τέτοια στοιχεία. Τι γίνεται με το Instagram.

Το 0,14% έως 0,15% – ή 14 έως 15 φορές ανά 10.000 θεάσεις περιεχομένου – είναι η αναλογία που οι χρήστες του Facebook εκτέθηκαν στο τρίτο τρίμηνο του 2021 σε αναρτήσεις που αφορούν εκφοβισμό ή παρενόχληση. Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποιεί σχετικά στοιχεία για την πλατφόρμα του.

Μάλιστα η εταιρεία, που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Meta, ανακοίνωσε πρόσφατα πως “κόβει” το σύστημα αναγνώρισης προσώπου που “εξακριβώνει” αυτόματα τους χρήστες σε φωτογραφίες και βίντεο, επικαλούμενη την όλο και πιο έντονη ανησυχία από τα μέλη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Από την άλλη, το αντίστοιχο ποσοστό εκφοβισμού ή παρενόχλησης στο θυγατρικό Instragram κινήθηκε την ίδια περίοδο μόνο στο 0,05 έως 0,06%, δηλαδή 5 έως 6 φορές ανά 10.000 θεάσεις περιεχομένου από χρήστες. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν περιπτώσεις που η ίδια η πλατφόρμα αποφασίζει κατά πόσο το περιεχόμενο παραβαίνει τους κανόνες χρήσης, χωρίς ανάγκη επιπρόσθετων πληροφοριών όπως κάποια αναφορά ή καταγγελία από χρήστη.

Facebook: Αφαίρεσε το 60% τέτοιου περιεχομένου

Σύμφωνα με το Facebook, από τα 9,2 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου που η εταιρεία αφαίρεσε λόγω παραβίασης των κανόνων περί εκφοβισμού (bullying) ή παρενόχλησης (harassment), στην πλειονότητα των περιπτώσεων (σχεδόν στο 60%) έδρασε με δική της πρωτοβουλία. Αντίστοιχα, από το Instagram αφαιρέθηκαν 7,8 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου για τις ίδιες παραβιάσεις και, από αυτά, η αφαίρεση του 83,2% έγινε με αυτενέργεια της πλατφόρμας χωρίς παρέμβαση θιγόμενων χρηστών.

Facebook

Από την άλλη, σύμφωνα με το Facebook, συνεχίστηκε φέτος για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο η μείωση των αναρτήσεων περιεχομένου μίσους. Όπως το ίδιο υποστηρίζει, χάρη σε βελτιώσεις στην τεχνολογία του, έχει περιοριστεί πάνω από 50% το πρόβλημα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 ο λόγος μίσους εκτιμήθηκε στο 0,03% ή 3 φορές ανά 10.000 θεάσεις περιεχομένου, έναντι 0,05% στο δεύτερο φετινό τρίμηνο. Αντίστοιχα στο Instragram ο λόγος μίσους ήταν 0,02% στο τρίτο τρίμηνο φέτος.

Το περιεχόμενο βίας ή υποκίνησης σε βία στο τρίτο τρίμηνο υπολογίστηκε στο 0,04 έως 0,05% ή 4 έως 5 φορές ανά 10.000 θεάσεις, ενώ στο Instagram στο 0,02%. Το Facebook ανέφερε ότι αφαίρεσε 13,6 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου βίας ή υποκίνησης (το 96,7% με δική του πρωτοβουλία), ενώ στο Instagram αφαιρέθηκαν 3,3 εκατομμύρια ανάλογα στοιχεία περιεχομένου. Facebook

Επίσης το Facebook, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση διαφάνειας για το πρώτο εξάμηνο φέτος, έκανε γνωστό ότι τα αιτήματα από διάφορες κυβερνήσεις για την παροχή στοιχείων χρηστών αυξήθηκαν κατά 10,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, φθάνοντας τα 211.055

Τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων αποκάλυψης στοιχείων για χρήστες της πλατφόρμας – λόγω διαφόρων περιπτώσεων παραβίασης των νόμων – υπέβαλαν ξανά οι ΗΠΑ (63.657) και ακολούθησαν κατά σειρά Ινδία, Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία και Βρετανία. Από αυτά τα αιτήματα, στο 70% των περιπτώσεων το Facebook δεσμεύθηκε από τις αρχές να μην ενημερώσει τους χρήστες.

Ακόμη, το Facebook ανέφερε ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες φέτος υπήρξαν 62 περιπτώσεις στις οποίες 17 χώρες έβαλαν σκόπιμα τεχνικά εμπόδια στο Facebook, έτσι ώστε να εμποδιστεί η χρήση του δικτύου του, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτέλεσε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας των χρηστών. Εξάλλου, το Facebook ανέφερε ότι αφαίρεσε 4,77 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου λόγω καταγγελιών περί παραβίασης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και 674.245 στοιχεία λόγω παραβίασης εμπορικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments