Πολιτική

Μαρία Συρεγγέλα: Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών

Μαρία Συρεγγέλα: Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών
Μαρία Συρεγγέλα: Μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έκανε η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια κ. Μαρία Συρεγγέλα.

Μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έκανε η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια κ. Μαρία Συρεγγέλα. Η υφυπουργός τονίζει τη μηδενική ανοχή απέναντι στη βία κατά των γυναικών «Μηδενική ανοχή απέναντι στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και δημιουργία ισχυρού πλέγματος προστασίας των θυμάτων».

«Η ελληνική κοινωνία με γενναίο βηματισμό ξεκίνησε την πορεία για να βγει από τη σιωπή και τον φόβο, γιατί άκουσε, έμαθε και εμπιστεύθηκε το Δίκτυο Δομών που υπάρχει σε όλη τη χώρα και προσφέρει δωρεάν βοήθεια, συμβουλές ή προστασία σε κάθε γυναίκα που είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης ή βίας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας.

43 συμβουλευτικά κέντρα στην Ελλάδα

Το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής (και υλοποιούνται από το ΚΕΘΙ και τους Δήμους), καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.

Επίσης, το Δίκτυο περιλαμβάνει και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι δωρεάν, στηρίζει και ενημερώνει τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον που επιθυμούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα.

Οι γυναίκες που δεν μπορούν να καλέσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν και με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν. Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής

βίας, καθώς και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης, την ίδια χρονιά 1.638 γυναίκες άνω των 18 ετών κατήγγειλαν την άσκηση σε βάρος τους οικονομικής βίας από κάποιον άνδρα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, το 69% των ανδρών που καταγγέλθηκαν για οικονομική βία αποτέλεσαν οι τέως σύζυγοι (1.131) και το 22,7% οι σύζυγοι των γυναικών θυμάτων (372). Τέλος, το 2020 ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν βιασμό ανήλθε σε 202.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments