Διεθνή

Τουρκία: Κατρακυλά η τουρκική λίρα – Είδος πολυτελείας το κρέας

Τουρκία: Κατρακυλά η τουρκική λίρα – Είδος πολυτελείας το κρέας
Τουρκία: Κατρακυλά συνεχώς η τουρκική λίρα μέρα τη μέρα ενώ το νόμισμα κατέγραψε υποχώρηση για μια ακόμη φορά.

Κατρακυλά συνεχώς η τουρκική λίρα μέρα τη μέρα ενώ το νόμισμα κατέγραψε υποχώρηση για μια ακόμη φορά. Η κατάσταση στη γειτονική Τουρκία είναι πάρα πολύ δύσκολη ενώ πλέον ακόμη και το κρέας θεωρείται είδος πολυτελείας. Οι μεγάλες αγοραπωλησίες γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και σε δολάρια.

Οι Τούρκοι είναι σε απόγνωση, καθώς τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν πάρει «φωτιά». Το κρέας έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους φτωχούς πολίτες, οι έμποροι φτάνουν ακόμη και σε σημείο να πωλούν κόκκαλα.

Σε ένα χρόνο χάθηκε  το 68% των αποταμιεύσεων

Μέσα σε έναν χρόνο οι πολίτες έχασαν το 68% των αποταμιεύσεων τους από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε νευρική κρίση. Παρόλη την κατάσταση που επικρατεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στα δικά του μαθηματικά. «Αφού έχω σπουδάσει οικονομικά. Σας λέω πως το επιτόκιο είναι αιτία και όχι αποτέλεσμα. Ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. 

Τουρκία: «Το αλεύρι για να μαγειρέψουμε το αγοράζουμε για 420 λίρες»

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται έξω από τα πρατήρια καυσίμων για να προλάβουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους έχουν σχηματίσει αυτοκίνητα στη Τουρκία. Μέσα σε μια ημέρα η βενζίνη και το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 10%, μια ανάσα από τις 10 λίρες το λίτρο. Τον Αύγουστο ήταν κάτω από 8 λίρες. Στα καταστήματα, τα ταμπελάκια με τις τιμές των προϊόντων αλλάζουν σε καθημερινή βάση και ανεβαίνουν οι τιμές στους ουρανούς.

«Με τη μεταβλητότητα του νομίσματος είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις να βάλουν τιμές στα προϊόντα τους», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κωνσταντινούπολης, Τσαν Σελτσούκι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments