Πολιτική

Τσίπρας: Παρέμβαση στην διαδικτυακή εκδήλωση «Ακούμε τα παιδιά, Σχεδιάζουμε το μέλλον»

Τσίπρας: Παρέμβαση στην διαδικτυακή εκδήλωση «Ακούμε τα παιδιά, Σχεδιάζουμε το μέλλον»
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τον απολογισμό της κυβέρνησής του για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας στη διαδικτυακή εκδήλωση του κόμματος για την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, με τίτλο «Ακούμε τα παιδιά, Σχεδιάζουμε το μέλλον».

«Κάθε παιδί δικαιούται να μεγαλώνει ελεύθερα και με ασφάλεια. Στο καλύτερο δυνατό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Χωρίς φτώχεια, υλικές στερήσεις και αποκλεισμούς. Σε συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη δημιουργική και ολιστική του ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως, «Οραματιζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος που θα εγγυάται τα δικαιώματα του παιδιού, την ασφάλεια και την ελευθερία του.

Ένα κράτος που θα παρεμβαίνει αμβλύνοντας τις ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φτώχεια. Η δημοσιονομική κρίση και η σκληρή λιτότητα τη περασμένη δεκαετία έπληξαν σκληρά τα παιδιά στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό παιδικής φτώχειας από 22,8% το 2006 εκτοξεύθηκε στο 28,8% το 2013. Η παιδική φροντίδα στους τομείς υγείας και πρόνοιας ήταν ελάχιστη.

Τα παιδιά των άνεργων και ανασφάλιστων σταμάτησαν να έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ και σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Οι ελλείψεις του Δημόσιου Σχολείου ήταν τραγικές, ενώ δεν υπήρχε καμία μέριμνα για τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά Ρομά.

Αυτήν την κατάσταση ανατρέψαμε ως Κυβέρνηση, παρότι σε εξαιρετικά δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες καταφέραμε σημαντικά πράγματα.

Μειώσαμε το ποσοστό παιδικής φτώχειας και το παραδώσαμε το 2019 στο 21,0%, δηλαδή χαμηλότερα από ότι ήταν πριν τη κρίση, το 2006.

Διπλασιάσαμε όλες τις παροχές και τα κονδύλια για το παιδί, όπως το επίδομα παιδιού και τα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Δώσαμε σε όλα τα παιδιά καθολική δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ

Αυξήσαμε τις δαπάνες σε όλες τις βαθμίδες του Δημόσιου Σχολείου με αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών, κυρίως στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το ολοήμερο σχολείο, το υποχρεωτικό διετές νηπιαγωγείο, τα σχολικά γεύματα.

Στη βάση αυτού του έργου και αυτής της σημαντικής εμπειρίας, σχεδιάζουμε σήμερα τα επόμενα βήματα για το παιδί και τον έφηβο τα οποία και αποτυπώνουμε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το παιδί, που καταθέσαμε στη Βουλή.

Ο πρώτος άξονας του Σχεδίου μας, αφορά τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας για το παιδί και περιλαμβάνει:

  

 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις μέλλουσες μητέρες έως τον τοκετό.
 • Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε παιδί με τη γέννησή του.
 • Δωρεάν πρόσβαση στις βαθμίδες της Δημόσιας Υγείας για όλα τα παιδιά, εξασφαλίζοντας δυο οικογενειακούς παιδίατρους σε κάθε Δήμο και δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα.
 • Πρόληψη και αντιμετώπιση εξαρτήσεων στους εφήβους, συμπεριλαμβανομένων του εθισμού στα ηλεκτρονικά μέσα και το διαδίκτυο. 
 • Μέτρα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
 • Αύξηση του ποσού του επιδόματος στέγης ανά παιδί.
 • Δωρεάν vouchers για όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς, και με πολλαπλασιασμό των δομών και με ένα νέο επίδομα ανατροφής παιδιών προσχολικής ηλικίας.
 • Ισχυρή στήριξη στα παιδιά με αναπηρίες.
 • Στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση ανάπηρων αλλά και μη ανάπηρων παιδιών.
 • Στήριξη παιδιών προσφύγων, μεταναστών και παιδιών σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, όπως τα παιδιά των Ρομά.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά σε ένα ενιαίο δωρεάν συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα, ισότιμα προσβάσιμο από όλα τα παιδιά:

   

 • Με μικρές σε αριθμό μαθητών τάξεις
 • Με αναβάθμιση των υποδομών
 • Με καθολική εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και σχολικά γεύματα για όλους τους μαθητές
 • Με υποχρεωτική 2χρονη προσχολική εκπαίδευση
 • Με υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση
 • Με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
 • Με δωρεάν πρόσβαση σε πολιτισμό-αθλητισμό

Ο τρίτος άξονας, αφορά στην προστασία των παιδιών από την βία και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας:

    

 • Με τη λειτουργία των Σπιτιών του Παιδιού.
 • Με την ίδρυση Μονάδων Μέριμνας Νέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων.
 • Με την εκπλήρωση του δικαιώματος των παιδιών από 15-17 ετών στην νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
 • Με την ενίσχυση του δικαιώματός τους για επικοινωνία με τον έγκλειστο γονιό.

 Η σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική Ελλάδα που οραματιζόμαστε, δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρο της τη νέα της γενιά.

Δε μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρο της το ίδιο της το μέλλον. Χρειάζεται όμως πίστη, βούληση και σχέδιο για να δώσουμε ασφάλεια και χώρο στις επόμενες γενιές να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Αποδείξαμε ότι σε πιο δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες και με λιγότερους πόρους κάναμε πολλά βήματα μπροστά.

 Σήμερα, είναι βέβαιο ότι και θέλουμε και ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα.

Αυτό δεν είναι απλά πολιτική μας δέσμευση.

Είναι βαθιά ηθική και κοινωνική μας υποχρέωση», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments