Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν αν θέλουν ένα ισχυρό μεγάλο κόμμα

Γιώργος Παπανδρέου: Οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν αν θέλουν ένα ισχυρό μεγάλο κόμμα
Γιώργος Παπανδρέου: Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλά για το δίλημμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη του απαντά σε όλα τα ζητήματα και κάνει την αποτίμηση του αποτελέσματος του α’ γύρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνοιξαν οι κάλπες για τον β΄γύρο της ανάδειξης προέδρου, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Χωρίς το δίλημμα της χαμένης ψήφου έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε την παράταξη ισχυρή» λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ανανέωση σημαίνει «ίσες ευκαιρίες για όλους» και ότι η εμπειρία του «δεν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα». Ξεκαθάρισε, δε, πως αν χάσει θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στο Κίνημα Αλλαγής. Γιώργος Παπανδρέου: Η αντίδραση στη δήλωση στήριξης Λοβέρδου σε Ανδρουλάκη

Πώς ερμηνεύετε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου; Αύριο γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ να επιλέξουν εσάς;

Είναι θετικό γεγονός κατ’ αρχάς ότι πετύχαμε έναν βασικό στόχο, που αφορούσε και την ουσία της υποψηφιότητάς μου, να φέρουμε την παράταξη στο προσκήνιο της πολιτικής. Αυτό το καταφέραμε και το καταδεικνύει η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Σε αυτή την κατεύθυνση, δίνω τη μάχη για τη δεύτερη Κυριακή, για την ανάδειξη της πολιτικής ουσίας, ώστε να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και να φέρουμε κοντά μας ακόμα περισσότερους. Μπορώ να ενώσω δυνάμεις, αλλά να φέρω και νέες δυνάμεις. Είναι καταγεγραμμένος ο πολιτικός μου βίος και έχω αποδείξει εμπράκτως πως η δική μου πρόταση στοχεύει στην υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Ξέρετε, συμμετέχω ενεργά στη διεθνή πολιτική σκηνή όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να γνωρίζω καλά τις παγκόσμιες προκλήσεις και ότι αυτές δεν επιλύονται με καλές προθέσεις. Χρειάζεται κύρος και διπλωματικές ικανότητες για να ακουστεί η φωνή της χώρας. Πριν απ’ όλα όμως, χρειάζεται να διαθέτεις ισχυρή φωνή στην ελληνική Βουλή, γεγονός που προϋποθέτει αφενός μεν μια ισχυρή παράταξη, αφετέρου δε την παρουσία του προέδρου του Κινήματος στην καθημερινή μάχη. Με την απλή αναλογική, χωρίς το δίλημμα της «χαμένης ψήφου», έχουμε μία ευκαιρία να ξανακάνουμε την παράταξη ισχυρή και το κενό εξουσίας θα αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα.

Τι πρέπει να γίνει για να μην είναι η συμμετοχή ευκαιριακή;

Οφείλουμε να μετατρέψουμε τη συμμετοχή των πολιτών σε συνειδητή επιλογή, αναδεικνύοντας το πολιτικό αντίβαρο, που θα θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω ισχυροποίηση της παράταξης. Ο πολίτης, δηλαδή, να πάει στην κάλπη με τη λογική της παραταξιακής συνείδησης. Το ιδεολογικό διακύβευμα και η προοδευτική πρόταση για το μέλλον είναι εκείνα που πρέπει να αναδειχθούν. Ισχυρό ιδεολογικό πρόσημο που θα αντιπαρέρχεται τις σκοπιμότητες της επιβίωσης του Κινήματος, εγκλωβισμένο στη συντηρητική άσκηση πολιτικής για να εξυπηρετεί το σημερινό συντηρητικό καθηλωτικό δίπολο.

Τους πολίτες δεν τους αφορά εκ των προτέρων η ενίσχυση ενός χώρου χωρίς ταυτοτικά στοιχεία που θα καταστεί εύκολος στόχος, αλλά και απλός παρατηρητής μιας εμπεδωμένης πολιτικής κουλτούρας κατεστημένων. Οι συμμαχίες πρέπει να γίνονται με τον πολίτη, για τον πολίτη και τις κοινωνικές δυνάμεις. Υπάρχουν τεράστια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως το έλλειμμα εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, η φτώχεια, η ανεργία, η εκτίναξη των τιμών, το θέμα της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, οι ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία και στις εργασιακές σχέσεις, το ενεργειακό μέλλον και το αν θα είναι ο πολίτης παραγωγός ή οι πολυεθνικές απλά θα ωφελούνται. Αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο, για αυτά πρέπει να μιλήσει το Κίνημα και για αυτά πρέπει να καταθέσει μια προοδευτική πρόταση. Πρόταση που θα εκπροσωπείται και σε επίπεδο ηγεσίας.

Λέτε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εκπροσωπεί την ανανέωση. Τι είδους ανανέωση θέλετε να δείτε στο κόμμα;

Προσοχή, αν εννοούμε ανανέωση στον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων και ίσες ευκαιρίες για όλους, να σπάσουμε στεγανά δηλαδή, ώστε να μπορούν να αναδειχθούν σύμφωνα με την αξία τους, είμαι ο πρώτος που την έχω υποστηρίξει και υπηρετήσει. Στην πράξη, και χωρίς αποκλεισμούς. Για εμάς τους σοσιαλιστές δεν περισσεύει κανένας και καμία από την κοινωνία. Αν όμως την περιορίζουμε στην ηλικία, σε μια εποχή όπου διαπιστωμένα υπάρχει ένας ηλικιακός ρατσισμός, είναι λάθος και επικίνδυνο. Και αυτό πάει πέρα από την πολιτική. Η εμπειρία δεν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα. Θεωρούμε ότι οι άνω των εξήντα, που σήμερα, με τη μακροζωία που υπάρχει, είναι στην ουσία ενεργοί πολίτες, πρέπει να ριχτούν στον Καιάδα;

Οπως ούτε και οι νέοι μπορούν να αποκλείονται λόγω της ηλικίας τους. Μου κάνει εντύπωση επίσης ότι στην τόση κουβέντα για ανανέωση δεν ακούγεται λέξη για τις γυναίκες, οι οποίες εκπροσωπούν πάνω από τον μισό πληθυσμό και όχι μόνο υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια και διακρίσεις στην επαγγελματική τους ζωή. Το όραμά μου είναι μια κοινωνία δημιουργικής συμβίωσης των γενεών, όπου κάθε άνθρωπος θα γίνεται σεβαστός με τη μοναδική του ταυτότητα και θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογηθεί σύμφωνα με την αξία και την προσφορά του. Βέβαια το διακύβευμα της Κυριακής είναι άλλο. Ποια ηγεσία μπορεί να μεγαλώσει και να ανανεώσει σε ιδέες και διαδικασίες το Κίνημά μας.

Λέτε πως ο αντίπαλός σας έχει ασαφείς θέσεις, όμως κι εσείς αξιοποιείτε την ασάφεια. Θα είστε αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ή του ΠΑΣΟΚ αν εκλεγείτε;

ΠΑΣΟΚ είμαι και θα είμαι. Είχα πει και προεκλογικά ότι το να αναλωθεί η προεκλογική εκστρατεία στο δίλημμα «Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ» είναι βαθιά απολίτικο. Για μένα τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τους πόθους, τους αγώνες και τις αγωνίες μιας ολόκληρης παράταξης.

Ομως, για να συνεχίσουν να μας εκφράζουν, πρέπει να τους δώσουμε περιεχόμενο, μέσα από τις αρχές και τις αξίες μας. Ολα αυτά όμως πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά στο Συνέδριο, που με βάση το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος.

Λέτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να εκλεγείτε γιατί θα επαναπατρίσετε πρώην ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν όμως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν υπέρ σας σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία;

Νομίζω ότι αντικειμενικά δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Επίσης, συμφέρει τον Αλέξη Τσίπρα ένα συντηρητικό ΚΙΝΑΛ με ασαφές στίγμα, έτσι ώστε να σταματήσει η όποια συζήτηση περί επαναπατρισμού ψηφοφόρων που μας είχαν ψηφίσει παλαιότερα.

Τι θα συμβεί αν χάσετε; Θα συνεχίσετε να συμμετέχετε στο ΚΙΝΑΛ; Θα σας βρουν οι εθνικές εκλογές όλους μαζί;

Θα συμμετέχω ενεργά στο Κίνημα Αλλαγής και θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω μια ζωή. Να παλεύω για αρχές και αξίες, να παλεύω για ένα δημοκρατικό, ανοιχτό κόμμα με σαφή ιδεολογική ταυτότητα. Αλλωστε, για αυτές τις αξίες δεν μάχομαι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Την Κυριακή οι ψηφοφόροι της παράταξης θα κληθούν να αποφασίσουν για το αν θέλουν ένα ισχυρό μεγάλο κόμμα που θα πρωταγωνιστήσει ξανά στο πολιτικό σκηνικό. Θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν μια καθαρή, προοδευτική, καινοτόμα ατζέντα που θα απαντάει στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών σε μια κοινωνία που έχει αλλάξει. Αυτά είναι τα σοβαρά διλήμματα, αυτά θα καθορίσουν και την επόμενη μέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments