Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Με αναβαθμισμένο ρόλο η Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής: Με αναβαθμισμένο ρόλο η Ελλάδα
Στο τραπέζι της Συνόδου θα μπει το ζήτημα του συντονισμού της ΕΕ σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα, ο πρωθυπουργός όπου θα μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (15/12) και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16/12). Ένα πολιτικό ταξίδι με μεγάλη σημασία και για τις υποθέσεις της Ευρώπης αλλά και για τα θέματα της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υπόθεση των σχέσεων με τις Ανατολικές χώρες αναμένεται να έχει ξεχωριστό ρόλο καθώς είναι ο Ευρωπαίος ηγέτης που συναντήθηκε, πρόσφατα, με τον ισχυρό πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια συνάντηση, το περιεχόμενο της οποίας θα μεταφέρει  και στους ομολόγους του, τονίζοντας τον ρόλο της Ελλάδος και τη στήριξη του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποστηρίξει αποφάσεις και δηλώσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα εκείνες τις αποφάσεις που καθορίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών και το δικαίωμα τους στην ανεξαρτησία τους.

Ενημέρωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ομολόγους του για τη συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επιμείνει στην ανάγκη του διαλόγου της κοινής προσπάθειας με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στη παρούσα ευρωπαϊκή σύνοδο, όπως εκτιμάται από διπλωματικές πηγές κρίνεται εν πολλοίς και η ενιαία στρατηγική της Ευρώπης για τις απειλές που δέχεται. Κάποιοι, κάνουν λόγο για ένα ακόμη βήμα της δημιουργίας του ευρωπαϊκού στρατού- κάτι που για να πραγματοποιηθεί απαιτούνται ριζικές αλλαγές και στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εις εκ των πρώτων ευρωπαίων ηγετών που έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατιωτικής αυτονομίας, διαβλέποντας τις ανάγκες της Ευρώπης, από τις απειλές που δέχεται σε αρκετά σύνορα της. Μια εθνική θέση που ουσιαστικά εγκλωβίζει τη  Τουρκία αλλά θέτει και εν τοις πράγμασι τα ελληνικά σύνορα υπό τη προστασίας της Ευρώπης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τεθεί, εξάλλου θετικά στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο για την ευρωπαϊκό στρατιωτικό δρόμο θα μετεξελιχθεί σε κείμενο-συμφωνία τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η δεύτερη ημέρα- Σύνοδος Κορυφής

Μια από τις κρισιμότερες συνόδου για την υπόθεση της πανδημίας, θα εξελιχθεί κατα τη δεύτερη ημέρα των συναντήσεων των ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα τελευταία δεδομένα στην εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στη γηραιά ήπειρο αφού πληθαίνουν, πλέον, οι  φωνές για την υποχρεωτικότητα αλλά και την αυστηροποίηση των μέτρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments