Διεθνή

Ο κορωνοϊός σκοτώνει [και] τον έρωτα – Βουλιάζουν οι κολοσσοί παραγωγής προφυλακτικών

Ο κορωνοϊός σκοτώνει [και] τον έρωτα – Βουλιάζουν οι κολοσσοί παραγωγής προφυλακτικών
Τι πρέπει να κάνουν, (ή μάλλον να μην κάνουν), όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στη λοίμωξη Covid-19

Ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη και με έλλειψη προφυλακτικών, καθώς η πανδημία έχει πλήξει δραματικά και την εταιρεία που παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες παγκοσμίως.

Η εταιρεία Karex Bhd της Μαλαισίας παράγει το 20% της παγκόσμιας αγοράς προφυλακτικών. Ωστόσο η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά και στα τρία εργοστάσιά της, ενώ είχε και καθολικά σταματήσει τις περιόδους των Lockdown, όταν κορωνοϊός ώθησε την κυβέρνηση της Κουάλα Λουμπούρ να διατάξει καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, για να παρεμποδιστεί η διασπορά του.

Πεερνώντας περισσότερο χρόνο στο σπίτι, με τον εγκλεισμό και όλα όσα αυτός συνεπάγεται, η επίδραση στην σεξουαλικότητα είναι καταλυτική. Πιστεύαμε θετικά στην αρχή. Στην πορεία όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Σε συνέντευξή του στη Nikkei Asia, ο Goh Miah Kiat, CEO του κολοσσού των προφυλακτικών Karex, στην Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία, είπε, πως τα τελευταία δύο χρόνια, τα χρόνια της πανδημίας δηλαδή, η ζήτηση των προϊόντων του, έχει μειωθεί κατά 40%. Η συγκεκριμένη Μαλαισιανή βιομηχανία, παράγει περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια προφυλακτικά ετησίως, και εξάγει σε 140 χώρες.

Η διακοπή και η επιβράδυνση της παραγωγής, λόγω των περιοσρισμών και της μειωμένης ζήτησης,  σημαίνει πως ήδη έχουν διατεθεί στο εμπόριο 100 εκατομμύρια λιγότερα προφυλακτικά απ’ όσα θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες.

Ο κορωνοϊός πλήττει το  sex  και σε άλλες χώρες

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα προφυλακτικά της Karex τροφοδοτούν εταιρείες όπως η Durex και συστήματα Υγείας όπως το βρετανικό NHS. Διανέμονται επίσης από προγράμματα όπως το Ταμείο του ΟΗΕ για τον πληθυσμό.

«Θα δούμε σύντομα μια παγκόσμια έλλειψη σε προφυλακτικά κι αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε ο Goh Miah Kiat, εκτελεστικός διευθυντής της Karex. Όπως εξήγησε, τα προφυλακτικά της εταιρείας διανέμονται σε πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα στην Αφρική. Με τα εργοστάσια κλειστά όμως αρχικά και με την πτώση της ζήτησης διεθνώς όμως, τα  πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά.

Οι τρεις άλλοι μεγάλοι παραγωγείς προφυλακτικών Κίνα, Ινδία και Ταϋλάνδη, επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα και με τις  επιθετικές μεταλλάξεις, να διαδέχονται η μία την άλλη, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Ο κορωνοϊός «φρενάρει» (και) την ερωτική ζωή

Οι σεξουαλικές επαφές σε περιόδους εξάρσεως λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως αυτή που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, καλό είναι να αποφεύγονται, λένε οι ειδικοί.

Φρένο (και) στην ερωτική μας ζωή βάζει ο κορωνοϊός Covid-19, καθώς πληθαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το σεξ ευνοεί την μετάδοση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η αλήθεια είναι πως οποιοσδήποτε έχει κοινή λογική, θα θεωρούσε επικίνδυνο το σεξ. Και αυτό διότι στη διάρκειά του εκτίθεται κανείς σε ό,τι διευκολύνει την διασπορά των ιών του αναπνευστικού, όπως ο κορωνοϊός.

Εκτίθεται, λ.χ., στα σταγονίδια της αναπνοής, στις εκκρίσεις του σώματος (σάλιο) και απ’ ευθείας στο σώμα. Σε μια εποχή, λοιπόν, που οι ειδικοί λένε να αποφεύγουμε φιλιά και χειραψίες, στη διάρκεια του σεξ κάνουμε αυτά και πολλά άλλα!

Ωστόσο η κοινή λογική πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά. Οι ειδικοί λένε ότι πλέον έχουν επαρκείς αποδείξεις, ώστε να συνιστούν αποφυγή του σεξ όσο διαρκεί η παρούσα έξαρση του ιού.

Τι πρέπει να κάνουν, (ή μάλλον να μην κάνουν), όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στη λοίμωξη Covid-19

Το σεξ πρέπει επίσης να αποφεύγεται και όταν κάποιος γνωρίζει ότι τον έχει μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν έχει εμφανή ή έντονα συμπτώματα, ώστε να μην μεταδώσει τον ιό στον ερωτικό σύντροφο. Ούτως ή άλλως, όταν κάποιος είναι άρρωστος, σπανίως έχει τη διάθεση ή την ενέργεια να κάνει σεξ.

«Ο κίνδυνος από την ταχύτερη διάδοση του ιού μέσω της ερωτικής επαφής είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε απόσταση από όποιον μπορεί να είναι άρρωστος», τονίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης. «Δεδομένου ότι το σεξ προϋποθέτει πολύ στενές επαφές, η ερωτική επαφή όταν ο ένας από τους δύο έχει τον κορωνοϊό, είναι ενάντια σε κάθε ιατρική συμβουλή».

Ο δρ. Κωνσταντινίδης μάλιστα μιλώντας στην iatropedia.gr συνιστά αποφυγή του σεξ ακόμα και σε περίπτωση απλής υποψίας ότι ο ένας από τους συντρόφους είναι μολυσμένος. Βέβαια, τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί και από ασυμπτωματικά άτομα. Επομένως, είναι πιθανό να μολυνθεί κανείς από σύντροφο που φαίνεται να είναι απολύτως υγιής.

Θα μπορούσαν τα ζευγάρια, να μοιραστούν έστω ένα φιλί; Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Όχι! Δεν υπάρχει τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι τόσο πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, χωρίς κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το πρόσωπο. Αν, μάλιστα, θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, καλό είναι να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά κρεβάτια και σε ξεχωριστά δωμάτια για λίγες μέρες ξεκαθαρίζουν, καθιστώντας σαφές πως η πανδημία σκοτώνει και το sex.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments