Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Η πανεπιστημιακή κοινότητα να βάλει τέλος στο φόβο

Θεοδωρικάκος: Η πανεπιστημιακή κοινότητα να βάλει τέλος στο φόβο
Αυταρχικές συμπεριφορές, "παράγκες", βιαιότητες δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο, είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Μήνυμα προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, «να βάλει τέλος στον φόβο», στέλνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην ασφάλεια των πανεπιστημίων και τις τελευταίες επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο ΑΠΘ και την ΑΣΟΕΕ, καθώς και στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, που αρχίζουν την εκπαίδευσή τους την Δευτέρα.

Ιδιότυπη ανοχή

Ο υπουργός έκανε λόγο για «ιδιότυπη ανοχή» σε φαινόμενα αυταρχικών συμπεριφορών και βίας στα πανεπιστήμια για πολλά χρόνια, που δεν έχουν καμία σχέση με τα φοιτητικά κινήματα και άλλες καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί στη χώρα μετά το τέλος της δικτατορίας το 1974 και τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία, όταν με νόμιμο τρόπο καταγγέλλεται από τις πρυτανικές Αρχές παραβίαση των νόμων, θα παρεμβαίνει, θα κάνει το καθήκον της και όσοι παρανομούν θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Τέλος στο φόβο

«Ενθαρρύνουμε με πράξεις τους πρυτάνεις, τους καθηγητές και τους φοιτητές να βάλουν ένα τέλος στον φόβο. Η ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι απαίτηση του ελληνικού λαού και σταθερή επιλογή της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο Open.

«Αυταρχικές συμπεριφορές, “παράγκες”, βιαιότητες δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο που θέλει να προσφέρει η Πολιτεία και η ελληνική οικογένεια στα παιδιά της. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι μάθησης και όχι στέκια για μπαχαλάκηδες» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Αυτά δεν είναι λόγια, είναι πράξεις, πλέον. Απελευθερώθηκαν όλοι οι χώροι και αποδόθηκαν στους φοιτητές και τους καθηγητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ίδιο γίνεται και θα γίνεται σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Πάντα με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα, σε συνεργασία με τις πρυτανικές Αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη της εφαρμογής των σχεδίων ασφαλείας, καθιερώνοντας την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια».

Παρέμβαση στο ΑΠΘ

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αστυνομία έχει παρέμβει πέντε φορές. Από τα 15 άτομα, που χθες το πρωί συνέλαβε η Ελληνική Αστυνομία στο ΑΠΘ, οι περισσότεροι δεν είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο. «Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο όπου 6 άτομα είχαν κινητοποιηθεί για να γκρεμίσουν έναν τοίχο μέσα στο Ίδρυμα», συμπλήρωσε.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Για την ΟΠΠΙ, τη λεγόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο υπουργός είπε: «Η εκπαίδευση των ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ξεκινάει τη Δευτέρα στην Κομοτηνή και, όταν ολοκληρωθεί, θα τοποθετηθούν σε πανεπιστήμια που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Τα τετρακόσια άτομα, που θα στελεχώσουν τις ομάδες ασφαλείας των πανεπιστημίων, είναι πτυχιούχοι, είναι παιδιά που σπούδαζαν μέχρι χτες σε αυτές τις σχολές και έχουν την επιθυμία να συνδράμουν στο έργο της ασφάλειας μέσα στα πανεπιστήμια. Τι πιο λογικό, τι πιο φυσιολογικό, να εκπαιδευτούν και να βρεθούν ανάμεσα στους χθεσινούς συμφοιτητές τους, στους χθεσινούς καθηγητές τους, συνδράμοντας το έργο της ασφάλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments