Πολιτική

Τηλεκπαίδευση: Καλύφθηκαν οι απαιτήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Τηλεκπαίδευση: Καλύφθηκαν οι απαιτήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Τα τεχνικά ζητήματα που είχαν επισημανθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τηλεκπαίδευση έχουν ικανοποιηθεί σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας

Τα τρία πρώτα τεχνικά ζητήματα που είχαν επισημανθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σε σχέση με την τηλεκπαίδευση «έχουν ικανοποιηθεί και ένα τελευταίο τεχνικό ζήτημα βαίνει προς ικανοποίηση», ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο σε ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τονίζεται η συνεργασία με το Υπουργείο μετά την επισήμανση κάποιων τεχνικών κυρίως ζητημάτων σχετικά με τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης. Η Αρχή επισημαίνει ότι «η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι συμβατή με τη βασική αποστολή του Κράτους, όπως αυτή απορρέει από τις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος και ότι αποτελεί πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή εν μέσω υγειονομικής κρίσης».

Η Αρχή είχε διαπιστώσει ελλείψεις

Υπενθυμίζεται, ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε διαπιστώσει ελλείψεις στις υποχρεώσεις του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων σε σχέση με τις διαδικασίες που εφαρμόζει για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που έθετε σοβαρά ζητήματα για την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και τα προσωπικά δεδομένα είχε εκδοθεί στις 16 Νοεμβρίου του 2021.

Μεταξύ άλλων η Αρχή είχε διαπιστώσει ότι κατά την επεξεργασία συλλέγονται δεδομένα πληροφοριών χρήστη: όνομα, διεύθυνση email, κωδικός πρόσβασης, λογισμικό φυλλομετρητή (browser), τηλεφωνικός αριθμός, διεύθυνση ταχυδρομείου, πληροφορίες χρήστη που περιλαμβάνονται στο φάκελό του (σε περίπτωση συγχρονισμού), μοναδικό αναγνωριστικό χρήστη (UUID) καθώς και πλήθος δεδομένων υπολογιστών.

Υπουργείο Παιδείας: Η απόφαση εκπλήσσει

Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το υπουργείο Παιδείας ανέφερε πως η απόφαση «εκπλήσσει λόγω των εσφαλμένων της παραδοχών, αλλά και λόγω της ξαφνικής αλλαγής πλεύσης εκ μέρους της Αρχής και παράκαμψης του διαρκούς διαλόγου της με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είχε δηλώσει: «Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην απόφασή της για την τηλεκπαίδευση επικαλείται πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως πολύ αναλυτικά αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του. Σε κάθε περίπτωση, μέσω των συμβάσεων και των ειδικών όρων που μπήκαν στις συμβάσεις αυτές, που είναι πολύ πιο συγκεκριμένοι, προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments