Οδηγός

Πρώτο ένσημο: Πως θα κάνετε αίτηση στο πρόγραμμα

Πρώτο ένσημο: Πως θα κάνετε αίτηση στο πρόγραμμα
Πρώτο ένσημο: Γνωστή την διαδικασία για την συμμετοχή στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας "Πρώτο ένσημο", έκανε η ΕΡΓΑΝΗ. Πρόκειται για την υποβολή αιτήσεων από τους εργαζόμενους για την αποδοχή του πρώτου ενσήμου, ενώ μέσω προγράμματος εξασφαλίζει 100.000 θέσεις εργασίας.

Γνωστή την διαδικασία για την συμμετοχή στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας “Πρώτο ένσημο“, έκανε η ΕΡΓΑΝΗ. Πρόκειται για την υποβολή αιτήσεων από τους εργαζόμενους για την αποδοχή του πρώτου ενσήμου, ενώ μέσω προγράμματος εξασφαλίζει 100.000 θέσεις εργασίας.

Οι ωφελούμενοι αμέσως μετά την πρόσληψή τους, οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αποδοχής συμμετοχής του στο πρόγραμμα σε ειδικό έντυπο με τίτλο ««Αίτηση- Υπεύθυνη ωφελούμενου για το ανοικτό πρόγραμμα «ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ» η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει εκτός των προσωπικών του στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου ένταξής του στο πρόγραμμα, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και το πιστωτικό ίδρυμα και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση αποδοχής συμμετοχής του στο πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία [https://supportemployees.yeka.gr] του Ειδικού Μηχανισμού Στήριξης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» Η πρόσβαση σε εργαζόμενους, στον Ειδικό Μηχανισμό Στήριξης πραγματοποιείται μέσω των κωδικών Taxisnet.

Δείτε ολόκληρη τη διαδικασία ΕΔΩ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Πρώτο ένσημο: Ποιες θέσεις εργασίας και για πόσο επιδοτούνται

Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το πρώτο ένσημο του υπουργείο Εργασίας. Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα αφενός στους νέους να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο παρόν πρόγραμμα, επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών ως εξής:

  • α) Νέα θέση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης επιδοτείται με ποσό 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Καταβάλλονται δηλαδή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 600 ευρώ απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μισθού του και ανεξάρτητα από το ύψος του. Ποσό ύψους 600 ευρώ καταβάλλεται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
  • β) Το «Πρώτο Ένσημο» αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Η νέα θέση με σύμβαση μερικής απασχόλησης -που δεν μπορεί να υπολείπεται των 20 ωρών εβδομαδιαίως- επιδοτείται με 600 ευρώ. Τα 300 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα υπόλοιπα 300 καταβάλλονται στον εργοδότη με την ολοκλήρωση του προγράμματος..
  • γ)Εάν η σύμβαση εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με το είδος της σύμβασης (η μερικής απασχόλησης επιδοτείται με το ήμισυ του ποσού). Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments