Διεθνή

Ουκρανία – Ρωσία: Οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών σε αριθμούς

Ουκρανία – Ρωσία: Οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών σε αριθμούς

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Μια εμπόλεμη σύρραξη που θυμίζει Δαυίδ και Γολιάθ

Ο προανεγγελθείς πόλεμος, που ξέσπασε τελικά τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου 2021, ως μάχη θυμίζει Δαυίδ και Γολιάθ, με την γιγάντια γεωγραφικά Ρωσία, να έχει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο. Κατατάσσεται στις πέντε πρώτες χώρες με βάση τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Το 2020, η Ρωσία δαπάνησε 61,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τον στρατό της που αντιστοιχούσε στο 11,4 % των κρατικών δαπανών. Συγκριτικά, η Ουκρανία δαπάνησε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές της δαπάνες ή το 8,8 % των κρατικών δαπανών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ποια είναι η στρατιωτική δύναμη των δύο χωρών;

Σύμφωνα με τη Δύση και παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου, ότι αποσύρει μέρος των δυνάμεών του, υπάρχουν σχεδόν 200.000 Ρώσοι στρατιώτες γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.

Δορυφορικές εικόνες έδειχναν εδώ και μέρες συγκεντρώσεις στρατευμάτων και εξοπλισμού τεθωρακισμένων οχημάτων πολύ κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία είναι γνωστό ότι ενίσχυσε την ικανότητά της για μαχητικά αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια. Μια έκθεση από το Κέντρο Ναυτικής Ανάλυσης τον Δεκέμβριο του 2020 διαπίστωσε ότι η Μόσχα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000, και ειδικά την τελευταία δεκαετία «αναβάθμισε σημαντικά» τον στόλο πολεμικής αεροπορίας και αντικατέστησε παλαιότερα αεροσκάφη, με εκσυγχρονισμένα και νέα μοντέλα.

Η Ουκρανία έχει πολύ μικρότερη στρατιωτική ικανότητα. Σύμφωνα με την Global Firepower, η χώρα έχει περίπου 200.000 άνδρες, ενεργό προσωπικό σε σύγκριση με περίπου 900.000 άνδρες που διαθέτει η Ρωσία. Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις της ανέρχονται σε 50.000 – πέντε φορές μικρότερες από τις ρωσικές. Και ο αμυντικός προϋπολογισμός της είναι επίσης πολύ μικρότερος σε σχέση με της Ρωσίας.

Η ναυτική δύναμη 

Η Ουκρανία υστερεί σημαντικά έναντι της Ρωσίας στο Πολεμικό Ναυτικό. Η Ρωσία διαθέτει 150.000 στρατιώτες στο πολεμικό ναυτικό της έναντι 15.000 της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει 754 πολεμικά πλοία και 51 υποβρύχια έναντι 2 πολεμικών πλοίων και κανενός υποβρυχίου της Ουκρανίας.

Όπλα στο πεδίο βολής

Βάσει πληροφοριών, που επικαλείται το Al Jazeera, η Μόσχα είχε αναπτύξει εδώ και μέρες όπλα σε κοντινή απόσταση από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander, συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων, αρμάτων μάχης και ρυμουλκούμενου πυροβολικού.

Από τότε που άρχισαν οι εντάσεις, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν στείλει επιπλέον στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Μια σειρά από χώρες έχουν στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών πυραύλων Javelin από την Εσθονία και των αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger από τη Λετονία και τη Λιθουανία. Το Κίεβο χρησιμοποιεί επίσης τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayrakhtar για αναγνώριση.

Η Ουκρανία έχει επίσης λάβει αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ ως μέρος ενός αμυντικού πακέτου 200 εκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments