Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα τρόμου στο Κίεβο – Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα τρόμου στο Κίεβο – Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Μαριούπολη
"Σφυροκοπούνται" από τις ρωσικές δυνάμεις Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη - Βομβαρδισμοί στην ουκρανική πρωτεύουσα αργά τη νύχτα - Μάχες σώμα με σώμα στο Χάρκοβο - Διορία να εκκενωθεί η Μαριούπολη από τον άμαχο πληθυσμό - Πού βρίσκεται το κομβόι των 64 χιλιομέτρων

Νέος γύρος βομβαρδισμών φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη το βράδυ της Τρίτης, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με το CNN, σειρά εκρήξεων ακούστηκαν κοντά στο Κίεβο λίγο πριν τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο ουκρανικός ιστότοπος Nexta.

Βομβαρδίστηκε ο πύργος τηλεπικοινωνιών – Εικόνες φρίκης

Προηγήθηκε ο βομβαρδισμός του πύργου τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών, όπου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Λίγο αργότερα σε ανακοίνωσή της για το χτύπημα στον πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου, η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει:

«Όλος ο πολιτισμένος κόσμος βλέπει και τρομοκρατείται. Πριν μια ώρα στον πύργο του Κιέβου υπήρχαν ζωντανοί άνθρωποι. Ήταν οι άνθρωποι που ήταν πατέρες, μητέρες και παιδιά κάποιου».

Η ανακοίνωση συνοδεύεται με φωτογραφίες πτωμάτων από τον βομβαρδισμό του πύργου.

Απευθυνόμενος «στον κόσμο», ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε μια νέα, δραματική ανάρτηση, τα εξής: «Τι νόημα έχει να λέμε ”ποτέ ξανά” για 80 χρόνια, εάν ο κόσμος μένει σιωπηλός όταν μια βόμβα πέφτει στο ίδιο σημείο, στο Μπάμπι Γιαρ; Τουλάχιστον 5 σκοτώθηκαν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε τη Ρωσία «βάρβαρη» για την επίθεση στον πύργο που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

«Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον πύργο της τηλεόρασης, κοντά στο μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ» ανέφερε στο Twitter και πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι εγκληματίες δεν σταματούν σε τίποτα, συνεχίζοντας τη βαρβαρότητά τους. Ρωσία = βάρβαροι».

Φόβοι για χτύπημα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας – Μνημείο κληρονομιάς της UNESCO

Συναγερμός σήμανε στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα για πληροφορία σχετικά τα Ρωσικά στρατεύματα ότι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν τον πιο σημαντικό Ιερό Ναό του Ουκρανικού λαού: τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με το tweet της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Σύμφωνα με στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι ετοιμάζουν αεροπορική επιδρομή στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO).

Ο Καθεδρικός ναός του 11ου αιώνα είναι το μαργαριτάρι της Ουκρανίας.

Κάνουμε έκκληση στους Ρώσους – Μη διαπράξετε (αυτό) το έγκλημα!!!

Tρόμος στο Χάρκοβο – Φόβοι πως οι Ρώσοι έριξαν θερμοβαρική βόμβα

Σφοδρή είναι η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της πόλης Χάρκοβο, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πραγματικά προκαλούν τρόμο. Όπως θα δείτε και στα βίντεο που ακολουθούν οι έκρηξη που γίνεται είναι τεράστια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες από τους δορυφόρους που έχουν στρέψει προς την Ουκρανία και τα δίκτυα πληροφόρησης που διαθέτουν, οι Ρώσοι πολιορκούν με σφοδρότητα το Χάρκοβο, προκειμένου να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις, να το καταλάβουν και να ασφαλίσουν το βασικό πέρασμα των δυνάμεών τους προς το Κίεβο και την ενδοχώρα. Όπως αναφέρει στέλεχος του αμερικανού υπουργείου Άμυνας, η κατάσταση στο Χάρκοβο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς καταγράφονται «βαριές μάχες σώμα με σώμα και με όλα τα μέσα, τόσο εκτός όσο και εντός της πόλης».

Μάχες γύρω από τη Μαριούπολη

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία είναι έτοιμη να εξαπολύσει «σαρωτική επίθεση» και στη Μαριούπολη. Πληροφορίες θέλουν να έχει αποκλείσει την πόλη τόσο από την ξηρά, όσο και από τη θάλασσα του Αζόφ, αφήνοντας ελεύθερους δύο δρόμους διαφυγής για τον άμαχο πληθυσμό, στον οποίο έδωσε διορία έως αύριο να αποχωρήσει με κάθε μέσο.

«Η Ρωσία έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο στα ανατολικά και έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες στην περιοχή», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και πρόσθεσε: «Είναι πολύ κοντά στη Μαριούπολη και πλέον μπορούν να πλήξουν την πόλη και με πυραύλους. Δεν έχουμε καταγράψει όλη τη δραστηριότητα των Ρώσων, αλλά πιστεύουμε ότι ακόμα δεν έχουν εισέλθει στην πόλη».

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν την κατάληψη της Μελιτόπολης και του Μπερντιάνσκ από τους Ρώσους, καθώς και περιοχών σε απόσταση αρκετά μεγάλη από τις ακτές της Θάλασσας του Αζόφ.

Το κομβόι των 64 χλμ – Γιατί δεν “κινείται”

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: «Γιατί οι ρωσικές δυνάμεις και ειδικότερα η φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων έχουν ακινητοποιηθεί έξω από το Κίεβο και δεν επιτίθενται». Στο παραπάνω ερώτημα υπάρχουν δύο εκτιμήσεις. Μία από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και μία από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα τροφοδοσίας τόσο σε καύσιμα, όσο και σε πυρομαχικά. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, ο ρωσικός στρατός έχει «φρενάρει» την επέλασή του και βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και χθες έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ανάλογες αναφορές και από τη Βρετανία

«Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο κατά το τελευταίο 24ωρο πιθανόν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών δυσκολιών», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως του Κιέβου και στα περίχωρα του Χάρκοβο και του Τσερνιχίβ. Η χρήση βαρέος πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Η Ρωσία έχει αποτύχει να λάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και έχει έτσι αναγκαστεί να στραφεί σε νυχτερινές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειές της», αναφέρεται.

Εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments