Ελλάδα

Σπίτια στις Κυκλάδες: Ο λόγος που έχουν μόνο άσπρο και μπλε χρώμα

Σπίτια στις Κυκλάδες: Ο λόγος που έχουν μόνο άσπρο και μπλε χρώμα
Σπίτια στις Κυκλάδες: Μπορεί το άσπρο και το μπλε στα σπίτια στα νησιά των Κυκλάδων να είναι συνηθισμένο, αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από αυτή την επιλογή.

Σπίτια στις Κυκλάδες: Τα νησιά των Κυκλάδων είναι ανάμεσα στους πιο πολυσύχναστους προορισμούς της χώρας μας. Χιλιάδες τουρίστες τα επισκέπτονται κάθε χρόνια και απολαμβάνουν τις πανέμορφες παραλίες και τα γραφικά σοκάκια. Ένα από τα χαρακτηριστικά των Κυκλάδων είναι το μπλε και το άσπρο χρώμα που είναι βαμμένα όλα τα σπίτια στα συγκεκριμένα νησιά. Για τους περισσότερους αυτή η εικόνα είναι κάτι συνηθισμένο, ωστόσο υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από αυτή την επιλογή.

Το λευκό χρώμα επιλέχθηκε αρχικά για τη ζέστη. Ένα σπίτι που είναι βαμμένο στα άσπρα είναι πιο δροσερό το καλοκαίρι σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Παράλληλα, αυτή η επιλογή έγινε και λόγους υγιεινής. Επί δικτατορίας Μεταξά, η Ελλάδα, αλλά και όλη η Ευρώπη αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τη χολέρα. Ο Μεταξάς αγαπούσε πολύ την τάξη και την ομογενοποίηση, κάτι που τον οδήγησε στο να βγάλει το εν λόγω διάταγμα που θα οδηγούσε σε μια εικόνα γεμάτη… γαλανόλευκο.

Η χολέρα και η επιλογή του μπλε χρώματος

Το 1938, ο Ιωάννης Μεταξάς έδωσε εντολή -βγάζοντας μάλιστα και το αντίστοιχο διάταγμα- στους νησιώτες να περνούν τους τοίχους των σπιτιών τους με ασβέστη, ως μέτρο προστασίας για τη χολέρα. Ο ασβέστης λειτουργούσε ως μέσο απολύμανσης. Το ασβέστωμα συνεχίστηκε και μετά τη δικτατορία. Ήταν προφανές ότι οι κάτοικοι το συνήθισαν και τους άρεσε, όπως και στους επισκέπτες.

Από τη στιγμή που το λευκό κυριαρχούσε σε όλα τα σπίτια, η επιλογή για το χρώμα των παραθύρων ήταν μονόδρομος. Το γαλάζιο χρώμα επιλέχθηκε καθώς σε συνδυασμό με το άσπρο, θυμίζει τη διχρωμία που υπάρχει στην Ελληνική σημαία. To 1955 η βασίλισσα Φρειδερίκη πρότεινε στον Καραμανλή να διαφημιστούν οι Κυκλάδες μέσω μιας φωτογραφίας καλοσυντηρημένων σπιτιών στην Μύκονο, με σκοπό την τουριστική ανάδειξη των νησιών. Κάπως έτσι τα λευκά σπιτάκια με τις μπλε λεπτομέρειες, έγιναν το σήμα κατατεθέν του Αιγαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments