Οικονομία

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Υπέρβαση στόχου φορολογικών εσόδων κατά 587 εκατομμύρια

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Υπέρβαση στόχου φορολογικών εσόδων κατά 587 εκατομμύρια
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Η πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερη του αναμενομένου, αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την ανακοίνωση των στοιχείων για την Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Φεβρουαρίου 2022.

Η πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερη του αναμενομένου, αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης  στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού. 

Η δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού

Συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 300 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Μετά την αφαίρεσή του τα έσοδα είναι κατά 587 εκ. καλύτερα του στόχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η οικονομία -προ του πολέμου- αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους στον προϋπολογισμό και διευκολύνει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Γραφείο Προϋπολογισμού: Καμπανάκι για ομόλογα και χρέος

Το Γραφείο επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «κατανοούμε ότι η έντονη πολιτική πόλωση που επικρατεί δεν ενθαρρύνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Όμως η παράδοση της δημοσιονομικής πλειοδοσίας δεν καθιστά λιγότερο επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας απέναντι σε προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση. Η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής που θα ενισχύσει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, και κατ’ επέκταση θα καταστήσει περισσότερο διαχειρίσιμες τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Διαφορετικά, αν η χώρα μας οδηγηθεί σε νέα αύξηση του δημόσιου χρέους, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις».

Για το ΕΝΦΙΑ

Σημειώνεται ότι μέσα στα έσοδα δεν έχει υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και αφορούν το 2021. Σημειώνεται ότι μέχρι αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Για το πρωτογενές έλλειμμα

Δεν υπάρχει επικαιροποίηση σεναρίου σχετικά με το πρωτογενές έλλειμμα ενώ τα μέτρα στήριξης που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι ότι τα μέτρα στήριξης θα έχουν βραχυχρόνιο διάστημα, ωστόσο αύριο θα υπάρξουν επίσημη και αναλυτική ενημέρωση από τα κυβερνητικά στελέχη.

Για την βενζίνη και τα νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν

Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν νόημα ενώ τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι με ενιαίο σύνολο όπου η μεγάλη δαπάνη αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0

Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως μέσα Απριλίου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση ενώ είναι ασαφές ακόμη αν θα επηρεαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments