Διεθνή

Μακρόν όπως Ζελένσκι;

Μακρόν όπως Ζελένσκι;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Μακρόν προσπάθησε να αντιγράψει το στυλ του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι; Αυτό είναι το ερώτημα που έθεσε μέρος του διεθνούς Τύπου μετά τη δημοσίευση των πρόσφατων φωτογραφιών.

Οι επιμελημένα (;) ατημέλητες εμφανίσεις του Γάλλου Προέδρου έχουν το άρωμα του Προέδρου (και ηθοποιού) Ζελένσκι.

Τα πρόσφατα στιγμιότυπα που τραβήχτηκαν στο Παλάτι των Ηλυσίων με τον Μακρόν να φορά ένα μαύρο φούτερ εμπνευσμένο από τον στρατό και γένια πολλών ημερών έχουν τροφοδοτήσει άρθρα στον διεθνή Τύπο, που το θεωρούν ως μια (αποτυχημένη) προσπάθεια αντιγραφής του στυλ του Ουκρανού Προέδρου.

Ο Μακρόν προσπάθησε να αντιγράψει το στυλ του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι; Αυτό είναι το ερώτημα που έθεσε μέρος του διεθνούς Τύπου μετά τη δημοσίευση των πρόσφατων φωτογραφιών.

Στις φωτογραφίες, ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίζεται να έχει ένα ασυνήθιστο casual στυλ: «Φαίνεται κουρασμένος, με γένια λίγων ημερών, θαμνώδεις φαβορίτες, τζιν και μια κουκούλα που φέρει το λογότυπο της CPA10, μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων της Air France».

«Ακόμα κι αν ήταν Κυριακή», συνεχίζει σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, ήταν ένα άτυπο ρούχο για τον Πρόεδρο Μακρόν, έναν πολιτικό που ακολουθούσε πιστά ένα ιδιαίτερα συντηρητικό στυλ ντυσίματος όλα αυτά τα χρόνια. Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της θητείας του, σπάνια εμφανίζεται στο κοινό να φοράει οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα λευκό πουκάμισο με ανοιχτό γιακά, σκούρο ναυτικό κοστούμι και ασορτί μπλε γραβάτα. Το να βλέπεις τον Πρόεδρο Μακρόν απεριποίητο είναι έκπληξη». Αν και αρχικά παρέμεινε σιωπηλή, η Γαλλική Προεδρία διέρρευσε την αντίδρασή της, υποστηρίζοντας ότι ο Μακρόν φοράει τακτικά casual ρούχα τις Κυριακές.

«Είναι πλέον πραγματικότητα»

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα σχόλια άρχισαν να πληθαίνουν. Πολλοί παρατηρητές τράβηξαν τις φωτογραφίες για να κατηγορήσουν τον Γάλλο ηγέτη ότι αντιγράφει το πολεμικό βλέμμα του Ζελένσκι. «Πριν από έναν μήνα, θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να προσπαθεί να αντιγράψει τον Πρόεδρο Ζελένσκι», είπε ο Oleksiy Sorokin, δημοσιογράφος του Kyiv Independent, σε ένα πολυδιαβασμένο σχετικό tweet. Αυτή είναι τώρα η πραγματικότητα στην οποία ζούμε». Από τη ρωσική εισβολή τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ίδια ηλικία με τον Εμμανουέλ Μακρόν, 44 ετών, εμφανίστηκε πράγματι στα μέσα ενημέρωσης, με αξύριστα γένια, φορώντας απλές κουκούλες ή μπλουζάκια σε στρατιωτικά χρώματα.

Ομοιότητες υπάρχουν

Η εφημερίδα «The Telegraph» βλέπει σε αυτή την αλλαγή στυλ μια σαφή επιθυμία να προσελκύσει, εν μέσω της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, την ίδια δημοτικότητα με τον Ουκρανό πρόεδρο. «Ο ηρωισμός του Ζελένσκι αύξησε το ποσοστό υποστήριξής του από 25% σε πάνω από 90%. […] Οι άντρες θα ήθελαν να είναι αυτός, οι γυναίκες θα ήθελαν να είναι μαζί του, εκτός από το ότι θα ήθελαν να είναι ασφαλείς από τις ρωσικές βόμβες. Δεν αποτελεί έκπληξη, αυτός ο φθόνος Ο Ζελένσκι έχει εξαπλωθεί παντού, δια των μέσων ενημέρωσης και της κυρίαρχης πολιτικής τάξης. Αλλά ένας ηγέτης φαίνεται να υποφέρει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από έναν εξουθενωμένο Ζελένσκι: είναι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, που προφανώς έχει παρακολουθήσει την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης του Ουκρανού ομολόγου του, με τέτοια όμως μανία που θόλωσε την κρίση του», χλευάζει σαρκαστικά η βρετανική καθημερινή εφημερίδα.

«Είμαι ένας από εσάς»

Αυτό το πλάνο θα μπορούσε εύκολα να το συγχωρήσει ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο, αν δεν είχαν προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα άλλες φωτογραφίες, όπου βλέπουμε τον Πρόεδρο άλλοτε με το σοβαρό του πρόσωπο στα χέρια, άλλοτε να στέκεται όρθιος μπροστά από την καρέκλα του, κάτω από το χρυσό του γραφείου του στα Ηλύσια, μετά από διεθνείς κλήσεις. Μια ανακοίνωση που το δημοσίευμα θεωρεί απρεπή με δεδομένη την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. «Το πρόβλημα για τον κ. Μακρόν, όπως και για άλλους ηγέτες, είναι ότι οι πολιτικές φωτογραφικές εργασίες πρέπει να ταιριάζουν με το βάρος των πραγματικών γεγονότων. […] Η βαρύτητα δεν πρέπει να επιβάλλεται».

Η Wall Street Journal αντιμετωπίζει αυτά τα δημοσιεύματα ως απλή πολιτική επικοινωνία. «Όταν οι ηγέτες υιοθετούν καθημερινά ρούχα, το κάνουν απλώς για να μας δείξουν και να μας πουν ότι και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι», λέει η Lauren Rothman, μια στυλίστρια με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία έχει συνεργαστεί με επιχειρηματίες και στελέχη, πολιτικούς, που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα. «Το μήνυμα που εστάλη είναι: “Είμαι ένας από εσάς, είμαστε ίδιοι, είμαστε στην ίδια βάρκα»», συνηγορεί ο Peter Loge, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο George Washington, στο ίδιο άρθρο. Μόνο που «όταν το κόκκινο φως στις κάμερες αρχίζει να αναβοσβήνει, μετατρέπει μια συνηθισμένη Κυριακή σε πολιτική στιγμή που έχει ως στόχο να επηρεάσει την κοινή γνώμη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments