Πολιτική

Δημοσκόπηση MRB: Στο 34,9% η ΝΔ – Μητσοτάκης: Σταθερά πρώτος σε δημοτικότητα

Δημοσκόπηση MRB: Στο 34,9% η ΝΔ – Μητσοτάκης: Σταθερά πρώτος σε δημοτικότητα
Δημοσκόπηση MRB: Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 18 έως τις 26 Μαρτίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων

Εκλογικό προβάδισμα της ΝΔ και σαφή υπεροχή Μητσοτάκη καταγράφει και αυτή η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την MRB. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 18 έως τις 26 Μαρτίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων και είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Πρωτιά για ΝΔ με θρίαμβο στην αναγωγή

Και αυτή η δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει το εκλογικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 28,5% των προτιμήσεων των πολιτών, αφήνοντας σταθερά πίσω το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης που αποτελεί την επιλογή του 21,2% των ερωτηθέντων. Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ (13,4%), η Ελληνική Λύση (4,9%) προσπερνά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (4,5%) και το κοινοβουλευτικό κατώφλι περνά και το ΜέΡΑ25 (3,1%).

Στην αναγωγή τα στοιχεία δείχνουν πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό 34,9% με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 25,9% και τρίτο το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 16,4%, η Ελληνική Λύση με 6%, το ΚΚΕ με 5,5% και το ΜέΡΑ25 με 3,8%.

Ο Μητσοτάκης σε θέση πολιτικού κυρίαρχου

Ο Πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση να αποτελεί το δυνατό φύλλο του κυβερνώντος κόμματος. Στο ερώτημα για την πολιτική δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 35,3% των προτιμήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 31% ευνοϊκές γνώμες και 47% όχι ευνοϊκές γνώμες, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 30% ευνοϊκές γνώμες και 21,7% όχι ευνοϊκές γνώμες.

Αξιοσημείωτο είναι και το «όχι» των πολιτών σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.Ιδιαίτερα,το 50,2% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, το 27,4% έως το καλοκαίρι του 2022 και το 14,1% στο τέλος του έτους.

Αναντιστοιχία οικονομίας – πολιτικής

Η αύξηση των τιμών σε προϊόντα λιανικής και σε πρώτες ύλες ανησυχεί τους πολίτες, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Ειδικότερα, οι πολίτες κρίνουν στο σύνολό τους αρνητικά και μη αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Σίγουρα μη αποτελεσματικά και μάλλον μη αποτελεσματικά θεωρεί το 75,2%.

Ωστόσο, αυτή η ανησυχία δεν διοχετεύεται πολιτικά προς τα αριστερά του κομματικού συστήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττουν εκλογικά και πολιτικά οφέλη, όπως θα περίμενε κάποιος. Από την άποψη αυτή, «κερδισμένος» φαίνεται να είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος κινείται στις παρυφές της άκρας δεξιάς.

Πολιτική αναξιοπιστία Α. Τσίπρα;

 Είναι εξόφθαλμο, λοιπόν, πως, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία έρχονται στην δημοσιότητα ελάχιστες ημέρες μετά την πανελλαδική πολιτική έρευνα της Metron Analysis, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να απειλήσει εκλογικά την Νέα Δημοκρατία, παρά την εύλογη ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια που χτυπά την πόρτα και της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Τα ποσοστά πρωθυπουργικής καταλληλότητας και εν γένει πολιτικής δημοφιλίας του Α. Τσίπρα παραμένουν πολύ χαμηλά. Αυτή η δημοσκόπηση έρχεται να προστεθεί στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών που, όλες, καταγράφουν την χαμηλή πολιτική απήχηση που έχει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ των πολιτών, καίτοι το 50% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν αναποτελεσματικά τα έως τώρα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που έχει εκδηλωθεί και στη χώρα μας, μετά την ρωσική στρατιωτική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments